Toszkán paradicsomleves

Ez az étel a toszkán parasztok körében az egyik legkedveltebb étel volt és a mai napig az. A receptet nem nehéz elkészíteni és isteni finom.
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 2-3 szelet száraz kenyér felkockázva (az eredeti receptben rozskenyeret használnak)
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 marék bazsalikom és petrezselyem
- kevés frissen őrölt bors
- só
- csilipehely vagy csilipor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 dl száraz fehérbor
- pecorino (reszelhető juhsajt) vagy parmigiano (parmezán)
Elkészítés:
Elsőként a paradicsomokat kereszt alakban be kell vágni, majd forró vízbe mártani. Amikor kihűl, le kell húzni a héját. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát pedig összetöröm. Kevés olívaolajon megpárolom a hagymát és a fokhagymát, majd belekerül a hámozott paradicsom is. Ezután fel kell önteni 1 dl száraz fehérborral. Főzöm keveset, a lassan puhuló paradicsomokat pedig szétnyomkodom. A kockára vágott kenyeret, a borsot és a vörösborecetet, amit egyébként almaecettel is lehet helyettesíteni, hozzáadom. Ezután pedig jöhet egy kevés chilipor. Amikor már a kenyér is pépesedik, beleteszem a petrezselymet és a bazsalikomot. Ha valaki nem szereti sűrűn, akkor egy kevés vízzel fel lehet önteni. Tálaláskor sajttal, bazsalikommal, esetleg kenyérkockával díszíthető.
N.O.