Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből a legjobb. De mitől is olyan finom és különleges?
A francia földön „pain perdu”-nak hívott pirítós nem véletlenül kapta nevét: száraz, ottfelejtett kenyérből készítik, s alaposan kiegészítik minden finomsággal, amitől csodás íze lesz.
Ha magunk sütjük a kenyeret, akár hűtőbe is tehetjük este és megfeledkezhetünk róla. Reggel vegyük ki és kezdjünk hozzá a francia toasthoz!
8-10 darab jön ki az alábbi receptből és 1 óra 15 percet vesz igénybe az elkészítése.
Öntsük le a tepsibe készített kenyérszeleteket az ízes mixszel
Összetevők:
8 teljes tojás; fél csésze cukor; 2 evőkanál tiszta vaníliakivonat; 1 teáskanál őrölt fahéj; negyed teáskanál reszelt szerecsendió; negyed teáskanál só; 1 és fél csésze teljes tej; 1 csésze tejszín; 1 vekni kovászos kenyér, szeletelve (lehetőleg állott).
Máz: 1 csésze pekándió, szeletelve; negyed teáskanál reszelt szerecsendió; 1 teáskanál őrölt fahéj; egy csipet só; negyed csésze barnacukor; negyed csésze hideg vaj, darabokra vágva.
Elkészítése:
Vajazzuk ki alaposan egy sütőtepsi alját és oldalait. Hagyjuk állni. Egy közepes tálban keverjük össze a tojásokat, cukrot, vaníliát, fahéjat, szerecsendiót, sót, tejet, tejszínt és keverjük jól össze.
Mártsuk mindegyik kenyérszeletet a tojásos mixbe, majd tegyük a tepsibe: fedjék egy kissé egymást. Öntsük a megmaradt tojásos mixet a tetejükre, majd fedjük le a tepsit műanyag fóliával és hűtsük be néhány óra hosszára (vagy éjszakára).
Ezután egy kisebb tálban a mázhoz szükséges minden hozzávalót keverjünk össze, kivéve a vajat. Ha már egyszer össze vannak kombinálva, a vajat vágjuk több darabra, s dobjuk a diós mixbe. Hagyjuk, hogy apró darabokká omoljon szét.
A kész francia pirítós ínycsiklandó és illatos!
Fedjük be a mázat és adjuk a toasthoz csak a tálalás előtt.
Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fok körüli hőmérsékletre.
Ha a francia pirítós megszívta magát, vegyük ki a hűtőből, majd szórjuk egyenletesen a kenyérszeletekre a diós mixet. Ahhoz, hogy elérjük a pudingszerű hatást, süssük 45 percig. Ha kissé feszesebb szerkezetű kenyeret szeretnénk, akkor 1 órán át.
Kínáljuk juharsziruppal és friss gyümölcsökkel!
Jó étvágyat hozzá!
B.A.