2018. 07. 02. - 11:14
Így készül a könnyű marha Stroganoff

A tésztafélék kedvelőinek, akik nem mellesleg a bélszínt is szeretik, ideális párost alkot a marha Stroganoff módra – hogyan készítsük el otthon ezt a remek fogást?
Aki a húst és a tésztát együtt is kedveli, annak érdemes kipróbálnia a Stroganoff módra elkészített marhát egyszerűen kivitelezve!
A finomság rövid idő alatt kész és igencsak kielégítő étel. Lássuk, hogyan készül!

A hús kiváló ízesítése az első lépés
Hozzávalók:
453 gramm bélszín steak; kóser só, bors, ízlés szerint; 1 evőkanál olíva olaj; 3 evőkanál vaj, elválasztva; 1 csésze vágott hagyma (kb. 1 kicsi vagy egy fél nagy hagyma); kb. 200 gramm gomba, félbe vágva; 2-3 gerezd fokhagyma; 1/3 csésze brandy, konyak vagy hasonló íz (lehet bor is); 1 és fél csésze marhahús; 1 evőkanál szójaszósz; 1 és fél teáskanál teljes kiőrlésű vagy dijoni mustár; 2 evőkanál kukoricakeményítő (vagy 3 evőkanál liszt); fél csésze tejföl vagy görög joghurt; ¼ csésze vágott petrezselyem; tojásos tészta, főzve és vajazva, a felszolgáláshoz.
Elkészítése:
Vágjuk fel a bélszínt csíkokra és sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük fel az olíva olajat és 1 evőkanál vajat nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Tegyük a csíkokat egy rétegként bele, hagyjuk kb. 1 percig zavartalanul sülni. Fordítsuk meg és süssük aranybarnára a másik oldalt is, kb. 2 percig. Majd vegyük ki a steak-et a serpenyőből és tegyük egy külön tálra.
A megmaradt 2 evőkanálnyi vajat helyezzük a serpenyőbe. Rakjuk rá a hagymát és pároljuk 2-4 percig, vagy míg áttetszővé nem válnak.
Ezután hozzáadhatjuk a gombát, fűszerezzük sóval és főzzük 5 percig, vagy míg a gombák és a hagymák szép barnásak nem lesznek. Adjuk mindehhez a fokhagymát és főzzük még egy percig, vagy míg illatossá nem válik.

A tésztával összekeveréssel készül el a Stroganoff teljesen
Öntsük a brandy-t vagy más alkoholt a serpenyőbe – de bizonyosodjuk meg róla, hogy nem maradt az aljában odaégett maradék a gombából - , s főzzük a keveréket 2-4 percig, míg a folyadék kb. harmadára csökken.
Egy nagy tálban keverjük össze a marhalevest, szójaszószt, mustárt és a kukoricakeményítőt. Tegyük félre.
Adjuk a marhahús levet a serpenyőhöz, keverjük bele. Ezután a mixet forraljuk fel és főzzük 5 percig, időnként megkeverve – a lényeg, hogy a szósz sűrű legyen.
Csökkentsük a hőt, s keverjük az ételbe a tejfölt vagy görög joghurtot, míg kellően össze nem vegyülnek.
Kicsit még tegyük vissza a tűzre a főtt steaket, 2-3 percig főzzük, vagy míg kellően át nem melegszik.
Ízleljük meg és szükség esetén adjunk hozzá még sót, borsot.
B.A.