2023. 04. 04. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Félelem helyett élni kell a robotok adta lehetőségekkel

Mesterséges intelligencia – Félelem helyett élni kell a robotok adta lehetőségekkel

Sokakban merült fel az utóbbi időben, hogy a technológia és a mesterséges intelligencia fejlődésével munkája valóban megszűnhet. Egy tanulmány szerint ez a hozzáállás nagyon pesszimista, mivel számos esetben a robotok együttműködnek az emberekkel.

Nem kevés alkalmazott fél attól, hogy hamarosan elveszíti munkáját, mert azt a robotok veszik át – ennek oka az elmúlt két évtizedben az ipari robotok amerikai munkaerőpiacra gyakorolt hatása és a gépi vezérlésű technológia - például a mesterséges intelligencia és a ChatGPT - egyre növekvő jelenléte.
 
A robotok azonban nem feltétlenül veszik át az emberek munkáját – mutatott rá egy közelmúltban készült kutatás, melyet Yong Suk Lee adjunktus, a Notre Dame Egyetem Keough School of Global Affairs munkatársa tett közzé.
 
A kutatás társszerzőjével, az Auburn Egyetemen tevékenykedő John Chung-gal együtt arra jutottak, hogy az ipari robotok – különösen az autóiparban alkalmazottak -, inkább kiegészítik az emberi dolgozókat, mintsem helyettesítették őket. Mi több, sok esetben együttműködve dolgoznak.
 
Cikkünk első részében főként ennek módjairól esett szó.
 
Változás történt a közelmúltban a robotok használatában és tevékenységében is – hívta fel a figyelmet a tanulmányban Lee. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Érkezik a következő együttműködő robot
 
Mesterséges intelligencia – Félelem helyett élni kell a robotok adta lehetőségekkel
Mesterséges intelligencia – Félelem helyett élni kell a robotok adta lehetőségekkel
 
„Amikor kezdetben bemutatták a robotokat, a szándék a költségek csökkentése és az emberi munkaerő leváltása volt. Most azonban a vállalatok együttműködő robotokat vagy kobotokat használnak, amelyeket úgy terveztek, hogy az emberekkel együtt dolgozzanak” – jegyezte meg a szakember.
 
Hozzátette: az autóiparban például az ipari robotokat gyártósoron állították fel, a munkásokat pedig el kell különíteni a gépektől a nagy, mozgó alkatrészek közelségének veszélye miatt.
 
„Most az az iparági trend, hogy kisebb, mozgékonyabb és puhább robotot hozzanak létre, hogy amennyiben véletlenül beleütközik az együttműködő munkásba, egyszerűen leálljon. Ha interaktívabb, sokkal biztonságosabb a környezet – magyarázta Lee. - Ez az új együttműködési környezet azt jelenti, hogy a robotok célja nem feltétlenül az emberek helyettesítése, hanem az, hogy ténylegesen kiegészítsék őket.”
 
A munkaerőre gyakorolt hatás változik, mivel a robotok potenciálisan termelékenyebbé tehetik a dolgozókat és nem kell elküldeni őket miattuk.
 
„Az új és fejlett robottechnológia kifinomultabb, ugyanis a gépek több feladat elvégzésére is programozhatók. Mivel mesterséges intelligenciát vagy speciális szoftvereket is beépítenek a robottechnológiába, a robotok képesek tanulni és alkalmazkodni a környezethez”- mondta Yong Suk Lee.
 
Ha a vállalatok megtanulják kihasználni a robottechnológiát, hatékonyan állíthatják elő áruikat, túlteljesíthetik a termelési célokat, s végül több munkát vállalhatnak, vagy új projekteket kezdhetnek el – jegyezte meg a szakember. „Amint egy vállalat új technológiákat alkalmaz, időnként olyan új feladatok születnek, amelyekről korábban nem is tudtuk, hogy léteznek”.
 
Az új technológiával és az új feladatokkal együtt azonban továbbra is szükséges humán szakértőket felvenni e képességek tervezésére, fejlesztésére és kezelésére. 
 
„Eredményeink rámutattak, hogy az Egyesült Államok autóipari ágazata a robotika legnagyobb alkalmazója, s látható, milyen is az autó vagy az ipar - vagyis az elektromos járművek ipara. Úgy gondolom, ez másfajta keresletet teremt majd a feladatok, a készségek és a dolgozók iránt. A robotok nemcsak a meglévő dolgozókat segíthetik, hanem a technológia fejlődésével új, szakosodott munkavállalókat is toborozhatnak ezen a területen” – mondta Lee. Olvasd el: Ennyi mindent tud az MI-alapú együttműködő robot-sorozat
 
Az érem másik oldala ugyanakkor, hogy a gyártásban dolgozókból folyamatos a hiány.
 
„A robotok iránti kereslet változik, mivel növelnünk kell a munkaerőt, hogy pótoljuk a hiányosságokat, ahol munkaerőhiány van” – jegyezte meg a szakember.
 
A kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy az adott gyártási szektoron belüli és kívüli egyéb támogató iparágakra is tovagyűrűzik a hatás. Az ingázási zónákra támaszkodtak, ahol a helyi gazdaságon belül a szolgáltatási szektorok fellendülését tapasztalták.
 
„Növekedést láttunk a professzionális szolgáltatások, például a könyvelők, ügyvédek esetében, de a kiskereskedelem, az élelmiszer- és egyéb szolgáltatások terén is” – mondta Lee.
 
A gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia és a ChatGPT technológiák kapcsán a szakember azt javasolta: tanuljuk meg kihasználni ezeket a forradalmi képességeket, ahelyett, hogy félnénk tőlük.
 
Olyan, új lehetőségeket teremthetnek, amilyeneket még nem láttunk és nem is gondoltunk rájuk – hívta fel a figyelmet Lee. - Új igények merülhetnek fel teljesen új munkahelyek és új alkalmazottak iránt is”.
 
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a robottechnológia munkahelyekre gyakorolt hatása tovább fejlődik majd.
 
További kutatások pedig fényt deríthetnek arra, hogyan és hol lépnek fel ezek a hatások, illetve, hogy a robotok és az emberi munkaerő hogyan hatnak egymásra.
 
„Az emberek alkotják meg és alkalmazzák ezeket az új technológiákat – számítanak a szándékaik. Úgy vélem, a technológia a jövőben jelentősebb tényezővé válik a dolgozók egyenlőtlensége vagy jóléte terén” – zárta gondolatait Yong Suk Lee.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.