2005. 07. 22. - 17:48

A francia szakácsművészet és étkezési szokások

 A francia szakácsművészet és étkezési szokások
A híres francia konyhaművészet az egész világon elterjedt lett. Éppen ezért lett a gasztronómia nyelve a francia.
A sütés-főzési módszereket főként az olaszoktól vetté át. A francia konyha ízvilága tájegységenként változik. Provence konyhája mediterrán jellegű, míg az atlanti partvidék ízlése északi típusú. Elzász a savanyú káposzta és a libamáj hazája, Baszkföld viszont a füstöltsonkafélékről ismert.
A franciák reggelie könnyűnek mondható, általában kakaót, tejeskávét és péksüteményt fogyasztanak. Ebédjük szegényes, modern életvitelük miatt. Ritkán esznek levest, inkább salátákat és egytálételeket fogyasztanak. Az étkezések közül a vacsorára fordítanak nagy figyelmet, amely rendszerint könnyű ételek de több fogásból állnak. Főleg ilyenkor esznek leveseket, téli időszakban szinte elengedhetetlennek számít. Utána sült húsokat, salátákat, desszerteket esznek. Általában hétvégente kerülnek az asztalra az ünnepi fogások, mint pl. az osztriga, töltött szárnyasok, libamáj. A francia ételeket nagyobbrészt növényi eredetű zsiradékkal vagy vajjal készítik el. Fűszerezni csak mértékkel szoktak: kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselyemzöldet használnak. Van egy fűszerük, ami négy komponensből áll: szerecsendió, szegfűbors, gyömbér, feketebors. Mártások, húsok zöldségek finom fűszere.
Fontos megemlíteni a francia mustárokat, pl. csípős dijon-it, a bordeaux-it amelyek ugyancsak elengedhetetlen tarozéka az ételeknek. Sokféle levest esznek: zöldségleveseket, gyümölcsleveseket és a húsleveseknek sokféle variációját. Legismertebb leveseik a homárleves, fokhagymaleves, kagylóleves. Az étkezésekben fontos szerepet játszanak az előételek, amik általában saláták, hideg húsok, pástétomok de a meleg előételek választéka is bőséges. A franciák köreiben kedveltek az egybesült húsok, roston sült húsok, elsősorban a bélszín, ürügerinc, hátszín. Ezeket angolosan készítik többé-kevésbé véresen. Becslések szerint a franciák háromszázféle sajtot készítenek. Leghíresebbek: ementáli, rokfort, camamber. A sajtokat ebédnél vagy húsokhoz fogyasztják. Köztudott, hogy a franciák nagy borfogyasztók, főleg könnyű vörösborokat szeretik. A francia gasztronómia sikeréhez hozzájárult a jó minőségű pezsgők is.

csibe








Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.