2020. 07. 13. - 10:00

Mesterséges intelligencia – A katéter navigáció a robot műtétek legnépszerűbbje

Mesterséges intelligencia – A katéter navigáció a robot műtétek legnépszerűbbje

A robot műtétek terén a katéter navigáció tűnik a leggyorsabban növekvő szektornak – egy kevésbé ismert alkalmazás, mely előtt azonban nagy jövő áll.

Egyre népszerűbbek a robot-segítséggel végzett operációk. A robotikus műtétek piaca az előrejelzések szerint 2030-ig elérheti a 12 milliárd dollárt. Ezen eljárások között a katéteres navigáció egy kevésbé ismert, de egyre gyorsabban terjedő szekort képvisel.
 
A technikáról nemrég tett közzé jelentést az IDTechEx – a dokumentum Innovációk a robotsebészetben (2020-2030): Technológiák, szereplők és piacok címmel jelent meg.
 
A katétereket széles körben használják az erekben vagy a légutakban történő beavatkozás végrehajtására. A hagyományos katéter-ablációs eljárások sikerességi aránya körülbelül 60 százalékos, s nagyon hosszú időt vehet igénybe – olykor több órát is. Olvasd el: Hogyan operál a Da Vinci robot?
 
Az ilyen eljárások során alkalmazott orvosi vezetékek passzívak, ami azt jelenti, hogy manuálisan manipulálják azokat. Nagyobb szakértelmet igényel a sikerességük, hiszen szűkös és kanyargós erekben kell vezetni a katétert, ráadásul a huzalok súrlódást okozhatnak és károsíthatják az érvégződéseket, ha túlságosan szoros helyre kerülnek.
 
A katéterek robotikus irányítása egyre népszerűbb eljárás
A katéterek robotikus irányítása egyre népszerűbb eljárás
 
Amennyiben az eljárás kudarccal végződik és az ablációt ismételni kell, drámai módon megnőnek a kezelési költségek.
 
Ahhoz, hogy az orvosi műszereket a beteg vérereibe vagy a légutaiba megfelelően bevezessék, a sebészeknek a röntgen-leképzésre kell támaszkodniuk – ezzel tájékozódnak a készülék helyzetéről és irányáról.
 
Vagyis, a sebészek napi szinten nagy mennyiségű sugárzásnak vannak kitéve. Védőfelszerelést kell viselniük, mely azonban gátolhatja mozgásukat és csökkentheti az eljárás hatékonyságát. Olvasd el: Szívműtétek robot segítségével
 
A robotikus rendszerek ezeket a problémákat megszüntetik - kiküszöbölik a katéter kézi mozgatásának és kezelésének szükségességét. Ez nagymértékben javíthatja a beavatkozás sebességét és hatékonyságát.
 
A sebészek akár egy másik helyiségben vagy városban is lehetnek, s joystick-en keresztül képesek kontrollálni az eszközt. Ezzel az őket ért sugárzás mennyiségét is csökkentik.
 
A módszer azt is előrevetíti, hogy a telerobotikus műtétek ideje már nincs messze. A sebészek a közeljövőben képessé válhatnak arra, hogy elszigetelt területeken élő betegeket műtsenek, távoli irányítással.
 
Ez azt is jelenti, hogy a betegeket nem kell bevinni egy nagyobb kórházba, ahol a szakértő sebészek jelen vannak.
 
A katéterek és az endoszkópok robotikus navigációja egyébként egy motoron, robotvezérlő egységen alapszik, ez mozgatja előre és hátra a vezetéket. Végükön miniatűr mágnes található, mely reagál a külső mágnes húzására. A mágneses irányítás a sebész számára magasabb szintű vezérlést biztosít a műszerhez, ugyanis szélesebb mozgástartományt kínál és gyors irányváltást tesz lehetővé.
 
Az orvostechnikai eszközök mágneses navigációjához a mágneses húzás irányát a testben folyamatosan módosítani kell, hogy a műszert különböző irányokba lehessen irányítani.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.