2019. 11. 25. - 11:05

Belgyógyászat: szívműtétek robot segítségével

Belgyógyászat: szívműtétek robot segítségével

Míg akár néhány évvel ezelőtt is csupán futurisztikus elképzelésnek tűnt, napjainkban már nem számít meglepőnek, ha robot segédkezik egy szívműtétnél. Milyen előnyei vannak az ilyen operációnak?

A robotok által végzett szívműtétek immár nem futurisztikus jövőképek, hanem a valóság.
 
Világszerte képesek elvégezni a sebészek munkáját, ám a szakember irányításával. A robotika előnyei nem hagyhatók figyelmen kívül, s egyre többen választják ezt a beavatkozást, mivel az gyors, kényelmes és a kockázatai is kisebbek, mint a hagyományosnak.
 
De milyen is valójában egy robotos műtét, s milyen előnyökkel bír?
 
A robot által elvégzett operációt zárt mellkasi szívműtétnek is nevezik. Egyike a számos, minimálisan invazív szívbeavatkozásnak, melyet a szívsebészek lefolytatnak. A szakemberek kiválóan ki tudják használni a számítógépes konzol előnyeit, amely vékony robotkar agyaként működik az operáció során.
 
A robottal végzett szívműtétek kisebb kockázattal és gyorsabb felépüléssel járnak
A robottal végzett szívműtétek kisebb kockázattal és gyorsabb felépüléssel járnak
 
A robot forradalmasította a beavatkozásokat. Ez a technológia ugyanis segít a sebésznek a komplex szívbetegségben szenvedő betegek operálásánál, mivel kisebb vágásokat és speciális mozgásvezérlést alkalmaz, így a páciensek kiváló eredményekre számíthatnak.
 
Lássuk, melyek a robotműtétek tagadhatatlan előnyei.
 
1.Kisméretű vágások
2.Minimális, alig észrevehető hegek
3.Rövidebb idejű kórházi tartózkodás (3-5 nap)
4.Alacsony a vérzés vagy a vérátömlesztés kockázata
5.Alacsony a fertőzés kockázata is
6.A felépülés ideje rövid, így hamar vissza lehet térni a napi rutinhoz, sőt a munkához is
 
Valójában a betegeknél a korlátozás jelentéktelen mértékű, vagy egyáltalán nincs is egy ilyen a robottal végzett műtétet követően.
 
A robottal végzett operáció célja a megjelenítés, az ügyesség, a pontosság és az ellenőrzés fokozása, melyre minden sebésznek szüksége lehet ahhoz, hogy egy szívműtétet 1-2 centiméter bemetszés segítségével végezzen.
 
A műtét idején a sebész mindent a konzolján helyez el, s a folyamatot videón keresztül figyeli – a robotkezet pedig ő irányítja a beavatkozás alatt.
 
A korszerű eszközök felhasználásával a robottal segített műtét egyre inkább zökkenőmentes és egyszerű folyamattá válik, főleg, hogy a sebész természetes mozdulatait „fordítja le” precízebb mozgásra.
 
A robottal végzett szívműtét úgy is lehetséges, hogy a mellcsont (szegycsont) és a bordák elválasztására nem kerül sor.
 
Az eljárás során a mellkason, a bordák között kicsi, általában 1-2 centiméter hosszú bemetszést ejtenek, lehetővé téve a sebészeti felszerelés és egy apró, endoszkópnak nevezett kamera bejutását a testbe, majd a szív elérését.
 
A hagyományos szívműtéttel szemben a robottal végzett operációt úgy is el lehet végezni, hogy a szív abban a pillanatban is ver. Szív-tüdő gép alkalmazása szintén nem szükséges.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.