2020. 06. 23. - 09:45

Mesterséges intelligencia: emberi csontok vágására is kész az új orvosi robot

Mesterséges intelligencia: emberi csontok vágására is kész az új orvosi robot

Sikerrel zárult mindegyik orvosi robot által végzett műtét – a kutatók tanulmánya beszámolt róla, hogyan végezte első ízben a CARLO sebészeti robot emberi csontok lézerrel történő vágását.

Immár lézerrel is ügyesen vág a sebészeti robot. Az Advanced Osteotomy Tools beszámolója szerint a CARLO névre keresztelt gép minden, tőle elvárt műtétet sikerrel végrehajtott az első ilyen jellegű tanulmány során, beleértve a lézerrel végzett emberi csont-vágást. Olvasd el: Hogyan operál a Da Vinci-robot?
 
Az AOT svájci orvosi technológiai vállalat közölte: a tesztek 2020. június 19-én történtek meg. A tanulmány célja az volt, hogy demonstrálják a mesterséges intelligencia-rendszer biztonságát.
 
A csontvágó AOT robot egy kiállításon 2018-ban
A csontvágó AOT robot egy kiállításon 2018-ban
 
A CARLO valójában a hideg ablációs robotvezérelt lézeres oszteotóma rövidítése (Cold Ablation Robot-guided Laser Osteotome) – ez egy sebészeti robot-platform, melyet csontok vágására használnak ún. hideg lézerablációs technikával, hagyományos műtéti eszközök nélkül. Olvasd el: Szívműtétek robot segítégével
 
Első alkalommal a svájci, Bázeli Egyetemi Kórházban alkalmazták 2019 júliusában. Azóta a lézeres oszteotómiát egy klinikai vizsgálat részeként 28 beteg műtétjénél alkalmazták az egyetemi kórházban, a Bécsi Orvosi Egyetemen (AKH Wien) és a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Kórházban.
 
A klinikai vizsgálat sikeres befejeztével az AOT azt szeretné, hogy mesterségesen intelligens készüléke megkapja az ún. CE-jelölést még az év vége előtt. Az erre vonatkozó dokumentációt várhatóan 2021 elején nyújtják be az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynökségéhez (FDA).
 
A svájci AOT AG világszinten az első vállalat, amely csontok vágására alkalmas, hideg lézer-ablációs technikát alkalmazó sebészeti robotplatformot fejlesztett ki.
 
A CARLO sebészeti robot előre megtervezett vágási mintákat és digitális munkafolyamatot használ az oszteotómák pontos és teljes érintkezés nélküli elvégzésére lézer segítségével. A készülék biztonságosan és univerzálisan alkalmazható minden típusú csontvágásra.
 
2019 júliusában először alkalmazták sikerrel a CARLO-t egy transz-orális középső arc oszteotómia során.
 
Ez a műtét egyben az első, embernél végzett klinikai vizsgálat kezdetét is jelentette, azzal a céllal, hogy megerősítsék a technológia teljesítményét és biztonságosságát.
 
A tanulmány előzetes megállapításai mindenesetre lenyűgözőek: a szabadon meghatározható vágási minták alternatív műtéti technikákat tesznek lehetővé, melyek védik a csontszerkezeteket és felgyorsítják a gyógyulást.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.