2018. 06. 01. - 09:00

Robot végzett agyműtétet Budapesten

Robot végzett agyműtétet Budapesten

Első alkalommal végeztek agyműtétet robot segítségével a magyar fővárosban. A páciens egy Parkinson-kóros férfi volt, akit áprilisban robot operált meg sikerrel.

Először végzett agyműtétet Budapesten robot az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Az áprilisban lezajlott operációt egy Parkinson-kóros férfin hajtották végre, akinek a fejébe elektródákat ültettek.

Az elektródák az egyes, mélyen elhelyezkedő területeit ingerlik, javítva ezzel a hibásan működő hálózatokat, melyek a mozgászavart kiváltják – írja a 888.hu.
 

A Rosa névre hallgató, műtétet végző robot idegsebészetre lett tervezve.  Az automatizált célzókészülék pedig a háromdimenziós agymodell és a páciens agya közötti kapcsolatot hozza létre.

 
Napjainkra a mesterséges intelligencia robotok lehetővé teszik a pontos Parkinson-kór műtéteket
Napjainkra a mesterséges intelligencia robotok lehetővé teszik a pontos Parkinson-kór műtéteket
 
A robot 0,6 milliméteres célzási pontossággal rendelkezik, és ezzel a Parkinsonos operációknál komoly előnyt élvez.
 
A beavatkozást Erőss Loránd idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője vezette, de részt vett a műtéten
Stephan Chabardes, a Grenoble-i Idegsebészeti Klinika intézetvezető professzora – tudatta a 888.hu.
 
Erőss Loránd elmondta, hogy a robot nem téveszt, mivel a számára kijelölt feladatokat végzi el, és ezekre vissza is kérdez. Az emberi hibákat jelentős mértékben csökkenti olyan műtéteknél, melyek komoly koncentrációt igényelnek.
 

A 888.hu arról is értesült,  hogy a beteg, akin elvégezték az operációt, teljesen tünetmentes – nem remeg a keze, pedig korábban már az újságot sem tudta megtartani, ha olvasni akart.

 
A mesterséges intelligencia robotot a jövőben epilepszia-műtéteknél is be szeretnék vezetni – a beavatkozások hossza így 3 órára mérséklődhet, míg régebben 10 vagy 12 órát is igénybe vett.
 

A fenti hírmagazin azt is kiemeli, hogy ez az egyetlen ilyen robot Kelet-Közép-Európában – Belgiumban és Olaszországban viszont előfordul.

 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.