2022. 07. 30. - 08:00

Tekintet-eltérés - Stroke-diagnosztikát javíthat a mesterséges intelligencia

Tekintet-eltérés - Stroke-diagnosztikát javíthat a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia javíthatja az agyvérzés-diagnosztikát és kiterjesztheti az életmentő stroke-ellátáshoz való hozzáférést is.

Ígéretes eszköz a mesterséges intelligencia (MI) a stroke-diagnosztikában. Technológiája képes azonosítani, ha egy páciensnek kialakuló nagy érelzáródás (LVO) okozta agyvérzése van, s használható nála az endovaszkuláris terápia (EVT).
 
A diagnózis gyors felállítása kritikus fontosságú - ez adhatja a különbséget a fogyatékkal élés és a rehabilitáció között a stroke-betegek esetében.
 
Az új tanulmányt a Neurointervenconális Műtét Szövetség (Society of NeuroInterventional Surgery - SNIS) 19. éves találkozóján mutatták be a kutatók.
 
Tanulmánya során a kutatócsoport mesterséges intelligencia-algoritmusokat használt a nem kontrasztos komputertomográfiás (NCCT-vizsgálat) eltérésének kimutatására. Olvasd el: Stroke-túlélőlet támogat a járássegítő roboteszköz
 
Ígéretes eszköz a mesterséges intelligencia (MI) a stroke-diagnosztikában
Ígéretes eszköz a mesterséges intelligencia (MI) a stroke-diagnosztikában
 
Ezek a szkennelések előre jelzik, ha a páciens LVO-ban szenved, ami az ischaemiás stroke egyik fajtája - akkor fordul elő, amikor az agy egyik fő artériája elzáródik. Ha egy páciens ilyen típusú stroke-al küzd, endovaszkuláris terápiát kaphat kezelés céljából.
 
Az EVT – amely thrombectomiaként is ismert -, egy minimálisan invazív eljárás, amely katétereket használ, hogy az elzáródott artériákat gyorsan újranyissa az agyban.  
 
Minden egyes órával, amíg elmarad a kezelés, annyi idegsejtet veszít el az agy, amennyit a normál öregedés csaknem 3,6 évében.
 
Ezért rendkívül fontos, hogy a betegek a megfelelő kórházba kerüljenek és a lehető leghamarabb hozzájussanak ehhez a kezeléshez. A mesterséges intelligencia biztosíthatja, hogy ez megtörténjen. Olvasd el: Így segíthetnek a robotok a fogyatékossággal élőknek
 
„Az akut ischaemiás stroke endovaszkuláris thrombectomiája az egyik leghatékonyabb terápia az orvostudományban, hatékonysága pedig kritikusan függ az időtől - mondta Jason Tarpley orvos, Ph.D., a tanulmány vezető szerzője, a Pacific Stroke és Aneurizma Központ orvos-igazgatója. - Minél gyorsabban cselekszünk, annál jobb lesz a javulás a stroke-os betegeknél. Eredményeink olyan előrelépést jelentenek, amely felgyorsíthatja az LVO stroke azonosítását a kórházi osztályozási folyamat során.”
 
A tanulmány során a mesterséges intelligencia algoritmust egy 200 szkennelésből álló sorozat segítségével képezték ki a tekintet irányának meghatározására.
 
Ezt követően 116, LVO-ban szenvedő, endovaszkuláris terápiával kezelt stroke-os betegnél azonosította az ún. ipsiverzív tekinteteltérés klinikai tüneteit. Az eltérést a tekintet iránya és az agy középvonala közötti szög mérésével számították ki.
 
Az algoritmus a proximális elzáródások 79 százalékát helyesen azonosította ipsiverzív tekinteteltéréssel. Nehezebb volt a kevésbé súlyos tünetekkel járó esetek azonosítása – foglalta össze az eredményeket a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.