2018. 03. 17. - 10:00

Mesterséges intelligencia: mit tehetnek a jövő cégvezetői?

Mesterséges intelligencia: mit tehetnek a jövő cégvezetői?

A jövő munkaereje átalakulóban van. A mesterséges intelligencia és a modern technológiák térhódítása akaratlanul is változásokat eredményez, amelyhez a munkahelyeknek és a cégvezetőknek is alkalmazkodni kell. De hogyan?

A munkaerőpiac az elkövetkező években alapvető átalakuláson mehet át, köszönhetően az automatizációnak és a mesterséges intelligencia térhódításának.

A gépek, amelyek már képesek „gondolkodni”, bizonyos feladatokat és munkaköröket átvehetnek, s erre senkinek sem árt felkészülni.

Azon cégek vezetőinek, akik a jövőben is hatékonyan szeretnének működni, fontos a képességeket, készségeket fejleszteniük saját maguk és munkavállalóik esetében is.

A cégvezetőknek tisztában kell lenni a változásokkal és átképeztetni az embereket

A cégvezetőknek tisztában kell lenni a változásokkal és átképeztetni az embereket

De mit tehetnek még azért, hogy fennmaradjanak?

1.Most kell cselekedniük

Nem szabad azt gondolni, hogy ez a távoli jövő – ugyanis a változás már elkezdődött és egyre gyorsul.

2.Nincs már mód a sajnálkozásra és fogadkozásra

A jövő nem egy fix cél, ezért dinamikus változásra kell készülni és nem egy tartós jövőképet dédelgetni. Fel kell ismerni a változó forgatókönyveket és tudni kell működni mindegyik verzió esetében. Ezért a sajnálkozás helyett fontos a cselekvés és a rákészülés arra, hogy a dolgok állandóan változhatnak.

3.Radikális változtatások

Ne ragaszkodjunk a kezdeti tervekhez, szükségünk lehet nagyobb, radikális változtatásokra. Van, akinek ez komolyabb, mások azonban talán csak pár lépésre vannak tőle.

4.A mesterséges intelligencia mindent érinteni fog

Ezzel jó, ha minden cégvezető tisztában van – a mesterséges intelligencia terjedése az üzleti élet minden szintjét és az embereket is érinti majd. Túl fontos dolog ahhoz, hogy az IT-re hagyjuk. Nagyon lényeges manapság belelátni abba, ami történik és mélyebben megérteni a változó technológiát.

5.Embereket lássunk és ne munkahelyeket

Lényeges tudni azt is, hogy a szervezetek nem tudják megvédeni a munkaköröket, melyek feleslegessé válnak a technológia fejlődésével – de van felelősségük az emberekkel szemben. Az embereket kell megvédeni, nem a munkakörüket: az agilitást, alkalmazkodóképességet kell növelni és gondoskodni az újraképzésekről.

6.Világos beszéd

A munkavállalók egyharmada komolyan aggódik a munkája és a jövője miatt az automatizáció térhódításával.A szorongás megöli az önbecsülést és az innovációra való hajlandóságot. Az azonban, hogyan érzik magukat a dolgozók, már ma befolyásolja az üzletet. Vagyis ideje érett, világos beszélgetést kezdeményezni velük a jövőről.

László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.