2021. 08. 03. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Epehólyag-műtétet végzett a világ első mágneses robot-asszisztense

Mesterséges intelligencia - Epehólyag-műtétet végzett a világ első mágneses robot-asszisztense

Végrehajtották a világ első olyan, robotikus sebészeti beavatkozását, melyhez a Levita Magnetics robot-platformját használták: egy bonyolult epehólyag-eltávolítást végeztek el.

Megtörtént a világ első műtétje, melyet mágneses robot-asszisztens segítségével végeztek el. A szakemberek laparoszkópos kolecisztektómiát, azaz epehólyag-eltávolítást hajtottak végre a Levita Magnetics vállalat legújabb fejlesztési rendszerével, a Levita Robotic Platformmal.
 
A műtétet dr. Ignacio Robles, a Santiago-ban levő Clínica INDISA minimálisan invazív operációkkal foglalkozó sebésze végezte, a platform chilei klinikai tanulmánya részeként.
 
Az új robotplatform célja az egészségügy szolgálatába állítani a vállalat első kereskedelmi termékét, a Levita mágneses sebészeti rendszert – ezzel ugyanis kevesebb fájdalmat, gyorsabb gyógyulást és kevesebb heget érnek el a betegeknél a beavatkozások során. Olvasd el: Technológiai újítások az egészségügyben 2021-ben
 
Epehólyag-műtétet végeztek az innovatív robotplatform segítségével
Epehólyag-műtétet végeztek az innovatív robotplatform segítségével
 
A platformmal javítható a vizualizáció, ahogyan a műszerek sebészi ellenőrzése is. Így a kórház hatékonysága is növelhető - kevesebb segítő személyzet szükséges ugyanis az eljárások elvégzéséhez.
 
A kompakt robotplatformot kifejezetten nagy volumenű ambuláns vagy egynapos hasi műtétekhez tervezték.
 
A kombinált előnyökkel a szakemberek képesek növelni a kiváló minőségű, hatékonyan végrehajtott beavatkozások mennyiségét, de azt is elősegítik, hogy minél több beteg jusson mielőbb sebészhez.
 
Dr. Ignacio Robles örömét fejezte ki, hogy lehetősége van a világ első eljárásait elvégezni az innovatív robotplatform segítségével. Az első operáció egy kihívást jelentő, akut epehólyag-gyulladás volt, ennek ellenére az eljárás igen gördülékenyen zajlott és a páciens gyors gyógyulása is kiemelkedő, komplikációmentes volt. A szövődményeket nélkülöző eljárásról 30 nappal a műtét után számoltak be.
 
Azóta már két további akut cholecystectomiát hajtottak végre a robotplatformmal – a két beteget ugyanazon a napon vették fel és kezelték a klinikán.
 
A Levita mágneses technológia robotplatformon belüli kombinációja rendkívül ígéretes a sebészek irányításának és hatékonyságának javítására a sebészeti beavatkozások során. Olvasd el: A katéter-navigáció a robot műtétek legnépszerűbbje
 
„Izgatottan várom a további részvételt a klinikai vizsgálatban, hogy támogathassam a platform fejlesztését” – mondta dr. Ignacio Robles.
 
Mivel a Levita mágneses sebészeti rendszerének köszönhetően jóval kevesebb fájdalommal és kevesebb bemetszéssel végezhetők az operációk, a technológia robotsebészeti platform-beli továbbfejlesztése számos eljárásban hasznos lehet. Olvasd el: Szívműtétek robot-segítséggel
 
Stabil vizuális platformot biztosít, anélkül, hogy további asszisztensre lenne szükség – fejtette ki dr. Alberto Rodriguez-Navarro, a Levita Magnetics alapítója és vezérigazgatója, aki szintén a minimálisan invazív sebészet szakembere.
 
Hozzátette: az, hogy a szükséges műtéthez valóban időben hozzáfér a beteg, lehetővé teszi az életminőség közvetlen javítását, s csökkentheti az alapbetegség miatti szövődmények vagy halálozás kockázatát is.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.