2021. 03. 25. - 09:45

Kiterjesztett és virtuális valóság - Technológiai újítások az egészségügyben 2021-ben

Kiterjesztett és virtuális valóság - Technológiai újítások az egészségügyben 2021-ben

Mára nem kétséges, hogy az technológia robbanásszerű fejlődése az egészségügy területén is hatalmas változásokat hozott, s ezekből a járvány idején is profitálnak az emberek. Melyek ezek az újdonságok 2021-ben?

Elképesztő fejlődésen ment keresztül az utóbbi években a technológia - minden téren óriási változásokat produkált, s nem kivétel ez alól az egészségügy sem.
 
Az orvosi technológia újításai nemcsak azt tették lehetővé, hogy egy műtét akár távolról is elvégezhető legyen – megváltozott az orvosok és a betegek interakciója is, s sokkal jobban oda lehet figyelni a páciensek állapotára, akár távkonzultáció segítségével. Olvasd el: A katéter navigáció a robot műtétek legnépszerűbbje
 
Cikkünk első részében a távegészségügy, az orvosi dolgok internete (IoMT), valamint a szoftver, mint orvosi eszköz (SaMD) részletes kifejtése szerepelt.
 
Milyen technológiai újításokról érdemes azonban még tudni 2021-ben?
 
1.Mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia (MI) használata az egészségügyben egy, ugyancsak a koronavírus-járvány által felgyorsított fontos tendencia. A gépi tanulás döntő szerepet játszott az oltások fejlesztésében, ez az egyik oka annak, hogy a vakcina feltalálása nem éveket vett igénybe.
 
A mesterséges intelligenciát alkalmazták, hogy híreket keressen új pandémiás pontokkal kapcsolatban; el tudta végezni a tünetes betegség-hordozók testhőmérséklet-vizsgálatát.
 
A mesterséges intelligenciát használták fejlett arcfelismerési algoritmusok létrehozására, amelyek képesek azonosítani a maszkos személyeket, kiküszöbölhetik az emberi hibákat a CT-vizsgálatok során, s olyan finom betegségjelzőket is detektálhatnak, amelyeket az emberek nem tudnának, tekintve, hogy több milliónyi kép részletes elemzéséről van szó.
 
A mesterséges intelligencia alkalmazása tehát az egészségügyi területen is egyre jobb és jobb lesz.
 
A mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság a műtéteken is nagy segítség
A mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság a műtéteken is nagy segítség
 
2.Kiterjesztett valóság
 
A kibővített valóság (AR) abban különbözik a virtuális valóságtól (VR), hogy nem helyettesíti a valódi világ szenzoros bemenetét a digitális világ ugyanilyen bemenetével. A valós világot látjuk, de extra bemenettel.
 
Ennek is számos praktikus alkalmazása van az egészségügy területén. Az AR szemüvegek információkat jeleníthetnek meg egy sebész számára, de közben nem gátolják, hogy jól lássa a beteget. Az AR-applikációk felhasználhatók a páciens véna-képének kivetítésére a testén, segítenek az orvosnak, nővérnek az infúziós tűk behelyezésében vagy a sebészeti beavatkozások vizualizálásában. Olvasd el: 8 helyett 1 hét - új robot a rákkezelésben
 
A kiterjesztett valóság még gyerekcipőben jár, ám készen áll arra, hogy a jövőben tovább tágítsa  a fejlett
orvosi ellátás kereteit.
 
3.Virtuális valóság (VR)
 
A virtuális valóság (VR) már messzebb megy, mint a kiterjesztett. A külvilág szenzoros bemenetét teljesen képi világgal helyettesíti. Egy VR fejhallgatóval teljesen eltűnik a valódi világ, a felhasználó egy másikat jeleníthet meg saját maga számára.
 
Ez a technológia szintén hasznosnak bizonyul az egészségügy területén - az orvosok és az orvostanhallgatók esetében döntő szerepet játszik a műtétek és a gyakorlati feladatok megjelenítésében.
 
A virtuális valóság a fájdalomkezelés és relaxáció terén is hatékonyságot mutatott - laboratóriumi kísérlet során bebizonyították, hogy a VR-felhasználók kevesebb fájdalmat és szorongást éreznek. Éppen ezért a technológia poszttraumás stressz rendellenességek, fóbiák kezelése és fizikoterápiát segítő technológiaként is fejlesztés alatt áll.
 
4.Blockchain
 
A blockchain a kriptovaluta-rajongók kedvenc technológiája - ám nemcsak ezen a területen lehet hasznos. A bockchain biztonságos digitális főkönyvön alapul, melyet számos számítógépes szerver körében terjesztenek el, így szinte lehetetlenné válik a hamisítás.
 
A blockchain tehát kulcsfontosságú technológia lehet az online egészségügyi nyilvántartások biztonságos, magán formátumban történő egységesítésére, amelyet nem könnyű hamisítani. Abban is hatékony segítség, hogy „okos szerződéseket” hozzon létre a beteg beleegyezésére és kiadására vonatkozóan.
 
A technológiai fejlesztések tehát biztonságosabbá, egészségesebbé teszik az egészségügyi ellátást, sőt a dolgozók és a betegek jó közérzetét is fokozzák.
 
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.