2023. 10. 17. - 08:35

Fogimplantátum - Miért jobb a robot, mint a hagyományos módszerek?

Fogimplantátum - Miért jobb a robot, mint a hagyományos módszerek?

A robotok manapság használatások a fogászatban is. Mi több, önállóan képesek fogászati implantátum beültetésére. De miben jobbak, mint a hagyományos módszer?

Az Egyesült Államokban több fogászati rendelő vesz már igénybe robotikai segítséget a fogimplantátumok beültetése során. Mint arról előző cikkünk is beszámolt, először 2022 nyarán végeztek robottal fogpótlást, s azóta a módszer igen sikeres.
 
A robottal támogatott fogászati implantáció komoly segítséget jelent a fogorvosnak.
 
Miben más azonban és miért jobb, mint a hagyományos módszer?
 
A robottal segített kezelések rendkívül pontosak és kiküszöbölik az emberi hiba kockázatát. Emellett kiegészítik a nagy tapasztalattal rendelkező implantátumfogorvosok szakértelmét is, mivel tovább csökkentik a standard, egyszerű eljárás invazivitását.
 
Fogimplantátum - Miért jobb a robot, mint a hagyományos módszerek?
Fogimplantátum - Miért jobb a robot, mint a hagyományos módszerek?
 
A páciensek számára ez gyorsabb felépülést és még nagyobb sikerarányt jelent.
 
Mivel a mesterséges intelligencia által vezérelt fogászati robotika pontos mozdulatokkal dolgozik - például implantátum behelyezést végezhet -, csökkenteni lehet a szövődményeket olyan helyzetekben, amikor korlátozott csontsűrűséggel, kiterjedt fogvesztéssel rendelkező vagy fokozottan veszélyeztetett betegeknél előfordulhatnak. Az eljárás elég kényelmes ahhoz, hogy helyi érzéstelenítéssel végezzék.
 
Mennyi ideig tart a műtét?
 
A technológiát még mindig fejlesztik, s mint ilyen, még vannak korlátai. Mindazonáltal arra komoly lehetőség mutatkozik, hogy a robot-asszisztált sebészet a jövőben jelentősen lerövidítse a kezelési időt - a fogorvosi rendelőben pedig további támogató személyzetre van szükség a beavatkozás elvégzéséhez.
 
A robotok nem helyettesítik a fogászokat. Fejlesztik azonban a legképzettebb implantációs szakemberek képességeit, ami szélesebb körű betegellátást és magasabb sikerességi arányt tesz lehetővé a jövőben.
 
A technológiának a legtöbb munkaterületen helye van, nincs ez másként a fogászatban sem. Javítja a pácienseknek nyújtott ellátás minőségét és az ahhoz való hozzáférést.
 
A robottal támogatott technikák javítják a kényelmet és az implantációs kezelés eredményeit.
 
Tanulmányok kimutatták, hogy a robot által segített műtéten átesett páciensek gyorsabban gyógyulnak, sőt, kevesebb fájdalommal és duzzanattal jár a beavatkozás. Ezen túlmenően, mivel a robot úgy van programozva, hogy a páciens szájának 3D-s szkennelése alapján meghatározott mozgásokat hajtson végre, pontosabban tudja irányítani az implantátum behelyezését, ami rendkívül nagy előny.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.