2023. 10. 16. - 09:20

Hogyan zajlik robottal a fogimplantátum-kezelés?

Hogyan zajlik robottal a fogimplantátum-kezelés?

Napjainkban a mesterséges intelligencia és a robotika a fogászatban is használatos – miként működik azonban egy robottal támogatott fogászati implantáció?

Manapság nem egy fogászati rendelő vesz igénybe robotikai segítséget – igaz, egyelőre elsősorban az Egyesült Államokban, ahol 2022 augusztusában ültettek be először sikerrel fogimplantátumot egy páciensnek.
 
A fogbehelyezés folyamata kisebb sebészeti beavatkozásnak számít. A robot-asszisztált fogászati implantáció a legfrissebb fejlesztéseknek köszönhetően egy igen pontos beültetési eljárást kínál.
 
Cikkünk első részében erről részletesen is szó esett.
 
Hogyan működik azonban a robottal támogatott fogimplantátum-kezelés?
 
A robot-asszisztált fogászati implantátum-behelyezés legnagyobb előnye a rendkívüli pontosság és a minimálisan invazív ellátás.
 
A robot-asszisztált fogimplantátum-kezelés rendkívüli pontosságot kínál
A robot-asszisztált fogimplantátum-kezelés rendkívüli pontosságot kínál
 
A folyamat a páciens állkapcsának CT-vizsgálatával kezdődik, hogy feltérképezzék a hiányzó fog anatómiai jellemzőit. Háromdimenziós állkapocs-másolat készül egy egyedi számítógépes programban. A mesterséges intelligencia-szoftver beolvassa a képet és a fogorvossal együtt kiválasztja a legmegfelelőbb szöget, mélységet és helyet minden egyes fogimplantátumnak.
 
Biztonságos és hatékony folyamat
 
A robotok kiegészítik az egyes fogorvosok vagy sebészek szakértelmét és tapasztalatát. A robot által támogatott fogászat javítja a páciensek biztonságát és felépülési idejét. Mindazonáltal jobb hozzáférést is biztosít az ellátáshoz azoknak a betegeknek, akik egyébként nem jogosultak bizonyos kezelésekre – ez Amerikára vonatkozik elsősorban.
 
A robottechnológia nem helyettesíti a fogorvos szükségességét. Az eljárás mesterséges intelligenciával programozott berendezést használ, amelyet a fogorvos irányít, miközben a robotszoftver felügyeli azt. Ezután a fogorvoshoz megkapja az információkat az adott implantátum behelyezési szöge, beépítési mélysége és elhelyezése kapcsán.
 
Eddig a legtöbb fogorvosnak csak nyomtatott sebészeti útmutatója volt a tényleges beültetési eljáráshoz. Ezek az útmutatók kiküszöbölik ugyan a kézi implantátumbeültetés „találgatását”, de kissé kellemetlenek lehetnek a páciens számára.
 
A robotimplantátum-szoftver kiküszöböli a sebészeti útmutatók szükségességét és lehetővé teszi a kevésbé invazív beavatkozást.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.