2023. 10. 13. - 10:00

Miért kellenek robotok a fogimplantátum beültetéséhez?

Miért kellenek robotok a fogimplantátum beültetéséhez?

Önvezető autókról és drónokról már mindenki hallhatott - mi a helyzet azonban a fogászati implantátumokkal, amelyek a páciens állcsontjába csavarják magukat?

Mára már nem számít újdonságnak, hogy létezik robotvezérelt műtét és a szakemberek alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a fogászati területen.
 
Amerikában, Kelet-Virginiában 2022 augusztusában sikeresen beültettek egy fogászati implantátumot egy páciens szájába a Yomi félautonóm robottal, amely a miami székhelyű Neocis Inc. gyártmánya, s a robot azóta is végez beavatkozásokat, egyre több helyen.
 
A mai, modern fogászati implantátumok rendkívül népszerű módszernek számítanak a hiányzó fogak pótlására. Túlélik és felülmúlják a legtöbb egyéb fogpótlást, így kiváló befektetést jelentenek a pácienseknek.
 
Az elhelyezési folyamat azonban kisebb sebészeti beavatkozást igényel – ami egyeseket megijeszthet, tétovázásra késztethet.
 
Jól jön a Yomi robot a fogimplantátumok beültetéséhez - Fotó: neocis.com
Jól jön a Yomi robot a fogimplantátumok beültetéséhez - Fotó: neocis.com
 
Miért alkalmaznak robotot a fogászati implantátum beültetéséhez?
 
Hagyományos módszerrel a fogimplantátumokat manuálisan helyezik be a csontba a foggyökér helyett – ezután hagyják azt beépülni, mielőtt egy rögzített pótlás, például korona vagy híd kerül rá.
 
A robot-asszisztált fogimplantátum-terápia legújabb fejlesztéseinek köszönhetően a mesterséges intelligencia (MI) technológia a legmagasabb szintű pontosságot kínálja a beültetési eljárás során.
 
A legmodernebb technológia segítségével a robotok minden egyes implantátumot a csont legideálisabb helyére konfigurálnak és irányítanak. Az implantációs terápia ezen előrelépése minden eddiginél kényelmesebbé és hatékonyabbá tette a kezeléseket, ráadásul, lényegesen kevesebb időre van szükség a műtéti és gyógyulási folyamathoz.
 
Mi is pontosan a robot-asszisztált fogbeültetés?
 
A robottal támogatott fogászati implantátumok új, áttörést jelentő technológiát alkalmaznak, amely meghaladja a jelenlegi implantációs technikák pontosságát.
 
Összehasonlításképpen, ezek a mesterséges intelligencia eszközök már alkalmazzák a robottal segített gyökérkezelés és a CBCT szkennelés terén már használatos fejlesztések egy részét.
 
Ebben az esetben a fogimplantátum szájba helyezése a kiemelendő.
 
A fogorvos hagyományosan kézzel helyezi be az egyedi fogászati implantátumokat a helyükre. A folyamatot kétdimenziós röntgensugarak segítségével tervezik meg, de előnyösebb, ha 3D CBCT-szkennelést használnak, hogy a betegek érkezése előtt virtuálisan feltérképezzék a fogbeültetés menetét.
 
Ezután a fogorvos bemetszést és nyílást hoz létre a csontban, hogy behelyezze az implantátumot a választott helyre.
 
Egy tipikus fogászati implantációs műtét rendkívül részletes - 3-6 hónapos integrációt igényel, mielőtt az implantátum elég stabil lesz ahhoz, hogy támogassa a rögzített pótlást.
 
A robot által segített implantátumkezelésnél azonban mesterséges intelligencia eszközök irányítják a fogorvos felszerelését, hogy a lehető legkevésbé invazív módszerrel biztosítsák a pontos elhelyezést. Ehhez nincs szükség sebészeti útmutatókra.
 
A cikket folytatjuk.
 
Fotó: neocis.com
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.