2024. 06. 03. - 09:00

Új fertőzések? Mesterséges intelligencia segíthet felkészülni rájuk

Új fertőzések? Mesterséges intelligencia segíthet felkészülni rájuk

A mesterséges intelligencia és a matematika segíthet felkészülni az új fertőzések kialakulására, amelyek Földünk változó éghajlatával függnek össze – állítják a kutatók.

Megjósolható, hogyan terjednek el különböző fertőző betegségek Európa-szerte a globális felmelegedés kapcsán.
 
Szakemberek képesek ilyen előrejelzést készíteni mesterséges intelligencia és matematikai modellezés segítségével, számításba véve a változó utazási szokásokat és a betegségek hatásait, például az új járványkitörések várható haláleseteit is.  
 
Technológiával van mód a felkészülésre
 
Ilyen módon lehetőség nyílik az ellenintézkedések megtételére és a felkészültség felépítésére – demonstrálta a svéd Umeå Egyetem új doktori disszertációja.
 
„Egyre fontosabb lesz megjósolni, hogyan és hol terjednek a fertőző betegségek. Számos súlyos betegség lehet még soron, amelyek Európa számos országát elérik, ahogy az éghajlat megváltozik – az emberek pedig egyre többet utaznak. A technológiához való hozzáférés és az adatvezérelt előrejelzések révén ugyanakkor van lehetőség döntések meghozatalára az egészségügyi ellátás kapacitását, valamint a terjedés megfékezésére irányuló intézkedéseket illetően” – mondta el Zia Farooq, az Umeå Egyetem doktorandusza. Olvasd el: Segíthet felismerni a vírusokat az MI, mielőtt elterjednének
 
Új fertőzések? Mesterséges intelligencia segíthet felkészülni ellenük
Új fertőzések? Mesterséges intelligencia segíthet felkészülni ellenük
 
Modellek mesterséges intelligenciával
 
Farooq az egyetem Közegészségügyi és Klinikai Orvostudományi Tanszékén írt szakdolgozatában olyan modelleket mutat be, amelyek a különböző típusú adatok mesterséges intelligenciával és matematikai modellezéssel való kombinálásával előre jelezhetik a fertőző betegségek terjedését.
 
Ilyen például a nyugat-nílusi láz. Ezen vírusos betegségnek a gazdaállatokon keresztüli terjedését részben az emelkedő hőmérséklettel, hosszabb tavaszokkal és szárazabb telekkel járó klímaváltozás okozza.
 
Ha nem tesznek ellenintézkedéseket, a nyugat-nílusi láz kockázata Európában akár ötszörösére is nőhet – sőt, elérheti Északnyugat-Európát és 244 millió embert veszélyeztethet. Olvasd el: Későbbi egészségi állapotunkat jelezheti előre a mesterséges intelligencia
 
A nyugat-nílusi és a dengue-láznál is segíthet
 
A tézis azt mutatja, hogy a kutatócsoport által létrehozott modell jó pontossággal meg tudta volna jósolni a nyugat-nílusi láz legújabb és szokatlanul nagymértékű kitörését Európában 2018-ban.
 
A módszertan a mesterséges intelligencia alkalmazásain alapul, a gépi tanulási algoritmusok a betegségek előfordulási adatait éghajlati és környezeti, szociodemográfiai és kereskedelmi adatokkal dolgozzák fel.
 
Egy másik vírusos betegség, amely szúnyogokon keresztül terjed, a dengue-láz. Magas lázat, súlyos fájdalmat és életveszélyes következményeket okozhat. A dengue-láz korábban trópusi betegségnek számított, manapság azonban már Európában is terjed, elsősorban a megnövekedett utazás és a klímaváltozás következtében.
 
Disszertációjában Farooq kimutatta, hogy a 2015–2019 közötti ötéves időszakban 588 százalékkal nőtt a dengue-vírus behozatala fertőzött utazókon keresztül a 20 évvel korábbi állapothoz képest. A hatékony import bizonyos szúnyogfajok jelenlétét okozza Európában, amelyek képesek terjeszteni a dengue-lázat az emberi egyedek között, s ez az európai átlaghőmérséklet emelkedésével valósul meg.
 
A tény, hogy a dengue-láz ilyen módon terjedhet, azt jelenti, hogy az utazási szokások általában fontosak más hasonló betegségek, például a Zika-láz, a sárgaláz és a chikungunya esetében is.
 
„Természetesen fontos a káros kibocsátások csökkentése és ezáltal az éghajlatváltozás korlátozása. Ám lehet, hogy nem tudjuk teljesen kikerülni ezt a problémát, mivel az éghajlatváltozás már most zajlik. Ezért fontos, hogy rendelkezzünk eszközökkel, amelyekkel fel lehet készülni a kihívásokra, melyeket az éghajlatra érzékeny és kialakuló fertőző betegségek jelentenek – mondta el Zia Farooq.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.