2023. 06. 15. - 09:00

Dengue-lázat iktatott ki a mesterséges intelligencia

Dengue-lázat iktatott ki a mesterséges intelligencia

Robotok segítettek lokalizálni és elpusztítani a szúnyogok szaporodási helyeit a tajvani Kaohsiung városban, amelyek a veszélyes dengue-fertőzést terjesztik.

Robotokat vetettek be a szakemberek Tajvanon az Aedes-szúnyogok ellen. Ezek a rovarok terjesztik a dengue-fertőzést vagy ismertebb nevén dengue-lázat.
 
A tudósoknak robotsegítséggel sikerült lokalizálni és elpusztítani a szúnyogok szaporodási helyeit Kaohsiung város csatornáiban.
 
Ez a település Tajvan harmadik legnagyobb városa és trópusi éghajlattal rendelkezik. A szúnyogok helyeit már egy 2018 nyarán véghezvitt járvány-ellenőrzés során meghatározták.
 
A helyi, nemzeti moszkító terjesztette betegségeket kontrolláló kutatóközpont vezette új tanulmány kimutatta, hogy a pilóta nélküli földi járművek (UGV-k) hatékonyan ellenőrizhetik a csatornákban a dengue-lázat terjesztő szúnyogokat és képesek kiirtani őket. Olvasd el: Maláriás moszkítókat segít azonosítani a mesterséges intelligencia
 
Dengue-lázat iktatott ki a mesterséges intelligencia
Dengue-lázat iktatott ki a mesterséges intelligencia
 
Az UGV rendszerek vezetékkel irányított felvonót, kúszó robotot, valamint valós idejű megfigyelő szoftvert foglalnak magukba.
 
Ezeket a tudósok leginkább a fedett, út mentén levő csatornázási árkokban vetették be Kaohsiung 5 kerületében. Összesen 58 csatornaszakaszt vizsgáltak át, s ezek ötödében leltek rá az Aedes-szúnyogokra, amelyeket rovarölő szerekkel, illetve magas hőfokú vízsugárral távolítottak el. Olvasd el: Segíthet felismerni a vírusok a mesterséges intelligencia, mielőtt elterjednének
 
A beavatkozás hatékonynak bizonyult, ugyanis a kifejlett szúnyogok sűrűségét mérő index a robotok bevetését követően 0,62-ről lecsökkent 0,19-re.
 
A robotok a jelek szerint igencsak ígéretes eszközök a szúnyogok, s ezzel együtt a dengue-fertőzés elleni küzdelemben. A tanulmány szerzői szerint a technológia jelentősen mérsékelheti, milyen gyakran fordul elő a betegség - amely többek között lázzal, fejfájással, hányással, bőrkiütések jelentkezésével járhat.
 
Az érzékelők, a mobilitás és a mesterséges intelligencia-rendszerek fejlesztése tovább javíthatja a robotok hatékonyságát a járvány elleni harcban – állítják a kutatók.
 
Érdemes tudni, hogy a chikungunya, a sárgaláz és a zika vírus terjesztéséért is felelős Aedes szúnyogok a városi csatornákban termékeny táptalajra leltek.
 
A föld alatti labirintus ideális, zavartalan környezetet biztosít a rovaroknak, így a hagyományos megfigyelési és védekezési módszerek nem megfelelőek velük szemben.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.