2022. 06. 02. - 09:00

Segíthet felismerni a vírusokat a mesterséges intelligencia, mielőtt elterjednének

Segíthet felismerni a vírusokat a mesterséges intelligencia, mielőtt elterjednének

A technológia ma már komoly segítséget jelent a vírusok - így az újonnan felbukkant majomhimlő - felismerésében: a mesterséges intelligencia azonosíthatja őket, mielőtt elterjednének.

Az új koronavírus megjelenése 2019-ben megváltoztatta a világot. Nem a Covid-19 lesz azonban az egyetlen betegség, amely felbukkan napjainkban.
 
Kanada, az Egyesült Államok és az európai országok jelenleg azon igyekeznek, hogy megfékezzék a majomhimlőt – amely a rettegett himlővírus kevésbé veszélyes rokona és amelyet csak nagy költségek árán lehet kiirtani.
 
Sajnos, a környezet pusztítása közelebb kényszeríti a vírushordozó állatokat az emberekhez és fordítva. Ha pedig felüti fejét egy fertőző betegség, mint a koronavírus, könnyen globális egészségügyi fenyegetéssé válik, tekintettel a szorosan összekapcsolt világra, a könnyű utazásra, a sűrűn lakott városokra.
 
Nem ez lesz tehát az utolsó nagyméretű járvány. 
 
Ahhoz, hogy jobban felkészülhessünk az állatoktól származó vírusok következő átterjedésére, az emberi egészség, a környezet és az állategészségügy közötti összefüggésekre kell összpontosítanunk – mutattak rá a szakemberek. Olvasd el ezt is: Mely koronavírus-betegnél magas a halál kockázata? A mesterséges intelligencia megmondja
 
Segíthet felismerni a vírusokat a mesterséges intelligencia, mielőtt elterjednének
Segíthet felismerni a vírusokat a mesterséges intelligencia, mielőtt elterjednének
 
A mesterséges intelligencia segíthet jobban megérteni ezt a kapcsolathálót, emellett megtanít arra is, miként tartsuk egyensúlyban az életet.
 
Az embereket érintő fertőző betegségek 60 százaléka ún. zoonózis, vagyis állatoktól származik. Ide tartozik a halálos ebolavírus, amely főemlősöktől, a sertésinfluenza, amely sertésektől, valamint az új koronavírus, amely valószínűleg denevérektől ered.
 
Az emberek is átadhatják azonban a betegségeket állatoknak: a legújabb kutatások szerint a Covid-19 emberről macskákra és szarvasokra is átterjedhet.
 
Létfontosságú a korai figyelmeztetés az új zoonózisokra, ha a vírus továbbterjedését meg akarjuk fékezni.
 
Az olyan világjárványok, mint a sertésinfluenza (H1N1 influenza) és a koronavírus, megmutatták, hogy a mesterséges intelligencia támogatta előrejelzésekben és a betegségek megfigyelésében hatalmas lehetőség rejlik. A majomhimlő esetében a vírus az afrikai országokban terjedt el, de mostanra megtette a nemzetközi ugrást.
 
A mesterséges intelligencia valós idejű adatokat gyűjt és elemez a fertőzési arányokról. Valójában az MI-t használták először az új koronavírus megjelölésére a Bluedot mesterségesintelligencia-cég és a HealthMap segítségével a Bostoni Gyermekkórházban, mivel a betegség egyre járványszerűbb lett. Olvasd el: Új technológiai újítással diagnosztizálható a koronavírus
 
A Healthmap például természetes nyelvi feldolgozást és gépi tanulást használ - kormányjelentésekből, közösségi médiából, híroldalakból és más online forrásokból származó adatok elemzésére, a járványok globális terjedésének nyomon követésére.
 
A mesterséges intelligencia segítségével lehetséges a közösségi média adatainak gyűjtése is, hogy megértsük, hol és mikor következik be a következő Covid-hullám.
 
Más kutatók mesterséges intelligencia segítségével vizsgálják az állatokat megfertőző vírusok genomiális szekvenciáját, hogy megjósolják, vajon képesek-e átugrani állati gazdaszervezetükből az emberre.
 
Ahogyan az éghajlatváltozás megváltoztatja a Föld rendszereit, módosíthatja a betegségek terjedési módját és eloszlását is. A mesterséges intelligencia új megfigyelési módszereknél ezen a területen is alkalmazható.
 
Mivel egyértelmű összefüggés van a környezet pusztítása, az új fertőző betegségek és a zoonózisok tovaterjedése között, a természetvédelem kulcsfontosságú.
 
Ebben is segíthet a mesterséges intelligencia. A Wildbook például számítógépes látási algoritmusokat használ az egyes állatok észlelésére a képeken és nyomon követi őket az idő múlásával. Ez a kutatók számára lehetővé teszi, hogy jobb becsléseket készítsenek a populáció méretéről.
 
Az erdőirtás vagy az illegális bányászat okozta környezetszennyezést ma már a mesterséges intelligencia is észlelheti - például a Trends.Earth projekten keresztül, amely a műholdfelvételeken és a földmegfigyelési adatokon monitorozza a nem kívánt változások jeleit.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.