Soványak szeretnénk maradni? Íme a titok
Ha hosszú ideje azon gondolkodunk, mivel maradhatnánk tartósan vékonyak, érdemes két kérdést feltennünk magunknak: hányszor étkezünk házon kívül és mennyiszer tévézés közben?
Ha szeretnénk ügyelni a vonalainkra, első lépésben kapcsoljuk ki a tévét!
Természetesen nem arról van szó, hogy ha elzárjuk, biztosan soványak maradunk – de egy tanulmány szerint, akik nem tévénézés közben esznek, azok hatékonyabban fel tudják venni a harcot az elhízás ellen. A vacsoraidő különösen veszélyes, mert hajlamosak vagyunk tévé előtt étkezni és többet is enni a kelleténél.
Az otthoni étkezés, saját magunk által készített ételekből, tévénézés nélkül a legjobb
A másik szabály: készítsünk minél több otthoni ételt, ugyanis ha menzán eszünk, sok esetben az is növeli a túlsúly kockázatát.
A tanulmány azonban nem talált különbséget aközött a karcsúság tekintetében, hogy a család együtt eszik vagy külön. Ez nem tűnt lényegesnek.
„Hogy mit csinálunk az étkezések alatt, az sokkal fontosabb – magyarázta Rachel Tumin, a tanulmány vezető szerzője, az Ohio-i Állami Egyetem felmérés- és lakossági egészség elemző munkatársa. – Ez rámutat arra, hogy nem árt alaposan megfigyelnünk, mi mindent végzünk evés közben. Van lehetőségünk arra, hogy kikapcsoljuk a tévét és inkább otthon készített ételeket fogyassunk – érdemes megtenni” - fogalmazott.
A kutatók 13 ezer ohiói lakost mértek fel a 2012-es tanulmány keretében. A résztvevők az azt megelőző héten legalább egy otthon készített ételt fogyasztottak, s egyharmaduk elhízott volt.
Az alanyok több mint fele a hét legtöbb napján otthoni ételt evett, 35 százalékuk csak egyes napokon, 13 százalékuk mindössze 1-2 napon. A résztvevők egyharmada tévét vagy videót nézett ezen étkezések közben, illetve szintén egyharmaduk mondta azt, hogy sosem volt bekapcsolva a készülék.
Azok a felnőttek ugyanakkor, akik sosem tévéztek evés közben, valóban kevésbé voltak elhízottak, az étkezés alatt, mint akik állandóan a képernyő előtt fogyasztották ételüket.
Hízásstop: még egy pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el
Mi több, a tanulmány azon alanyai, akik szinte mindig otthon készített ebédet, vacsorát fogyasztottak, sokkal kevésbé voltak túlsúlyosak a menzán, éttermekben étkezőkkel szemben.
Elhízás szempontjából a legkisebb kockázatot azok mutatták tehát, akik mindig nyugodtan, képernyőmentesen étkeztek és otthon összeállított ételt ettek.
A tanulmány szerzői - melyet egyébként a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics-ben közöltek -, hozzáteszik: noha az, hogy együtt étkezett-e a család, nem jelentett különbséget eredményeiket tekintve, mégis fontos – a szociális és érzelmi egészség szempontjából.
Fotó: Instagram
Kapcsolódó cikk:
A túl kevés glutén is veszéllyel jár
Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?
Hogyan segít soványnak maradni a teljes kiőrlésű?
B.A.