Hogyan segít soványnak lenni a teljes kiőrlésű?
Mint arról cikkünk első részében már beszámoltunk, a teljes kiőrlésű gabona rosttartalmának köszönhetően hosszabbtávon telít és nem jelent akkora mennyiségű kalóriát, mint a finomlisztes étrend. De pontosan mennyit is ér?
Ha teljes kiőrlésű ételeket fogyasztunk, az egyenértékű napi 30 perc közepes tempójú gyaloglással. E tanulmányról szóló cikkünk első részében az alacsonyabb testzsírról és a felgyorsult anyagcseréről esett szó.
De miként is okoz a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása nagyobb mértékű fogyást? Ez az étrend kevesebb kalória felszívásával jár, s egyúttal nagyobb mértékű széklet-kibocsátással. A nyugalomban történő kalóriaégetés gyorsasága szintén nagyobb.
Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér még feltétekkel is kevesebb kalória, mint a finomított lisztes
„Az energiadeficit azoknál, akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, összehasonlítva a finomított lisztet fogyasztó emberekkel, egyenértékű azzal a kalóriamennyiséggel, amelyet 20-30 perces, közepes tempójú séta alatt elégetünk” – magyarázta J. Philip Karl, a témában megjelent, új tanulmány vezető szerzője, táplálkozástudományi szakértő és doktorandusz a Bostoni Tufts Egyetemen.
„Azt nem igazán tudjuk, hosszútávon ez miként fordítható le a fogyásra, de gyanús, hogy lehetséges. Egy év alatt ez nagyjából 3 kilót jelent” – tette hozzá.
A St. Louis-i Washington Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vezetője, Connie Diekman azt mondta, „ez a tanulmány jó bizonyíték arra, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása fontos része egy egészséges étrendnek”.
Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a telítettség érzéséhez és gyorsítják az anyagcserét. A tanulmány ugyan nem volt hosszútávú, s a népesség sokféleségét sem tükrözte igazán hűen a szakember szerint, de az eredménye mindenképpen pozitív, s mindenki tanulhat, sőt előnyt szerezhet belőle.
A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölte.
A teljes kiőrlésű gabonával müzlik, sütemények is készíthetők - egészségesebben
Egy, hozzátartozó tanulmányban egyébként a kutatók ugyanezen csoportja megállapította, hogy akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, azoknál közepes mértékben javul az egészséges gyomor-környezet, s bizonyos immunválaszok is. A teljes kiőrlésű gabona-bevitel a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz és egyes rákbetegségek csökkent kockázatához is köthető.
Ami az élelmiszerek címkéjét illeti, érdemes a 100 százalékos teljes kiőrlésű termékeket keresni – ugyanis amiben csak részben van jelen, arról nem tudhatjuk, mennyi is az annyi.
A szakemberek egyébként azt tanácsolják, fogyasszunk naponta 6 adag gabonát, s ennek legalább a fele teljes kiőrlésű legyen.
Fotó: Instagram
Kapcsolódó cikk:
Hogyan maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?
Ezért veszélyes a tévézős evés
Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?
B.A.