A túl kevés glutén is veszéllyel jár
Sajnos, szép számmal vannak, akiknek szervezete nem képes feldogozni megfelelően a glutént, ezért mellőzik az azt tartalmazó élelmiszereket – Ám egy tanulmány szerint a túl alacsony glutén-szint a cukorbetegség esélyét növeli.
A több glutén fogyasztása összefügghet a 2-es típusú diabétesz kockázatának kisebb esélyével – A Harvard Egyetem kutatói jutottak erre a felfedezésre, azzal együtt természetesen, hogy a gluténmentes vagy csak kis mennyiségű glutént tartalmazó étrend viszont növelheti a cukorbetegség ezen fajtájának esélyét.
A glutén olyan fehérje, amely a búzában, rozsban és árpában található meg, a sütés során kellő rugalmasságot biztosít a kenyérnek. A coeliakia vagy lisztérzékenység olyan egészségügyi probléma, melyben a szervezet a glutént nem tolerálja. A gluténérzékenységet egyébként az 1-es típusú cukorbetegséggel is összefüggésbe hozták már.
A gluténmentes étkezésből a közönséges zsemle is kimarad
Az elmúlt években könnyebb dolga lett azoknak, akik nem bírják a glutént, hiszen számos gluténmentes termék kapható.
Ugyanakkor, nem kevés ember él a gluténmentes diétával akkor is, ha erre nincs szüksége.
A fenti kutatás arra szeretett volna rámutatni, hogy a gluténre nem érzékenyeknél a kis mennyiségű, vagy teljesen glutént mellőző étkezés hosszútávon nem jár semmilyen különösebb egészségügyi előnnyel.
„Kíváncsiak voltunk rá, hogy a gluténmentesség mennyiben befolyásolja az egészséget azoknál az embereknél, akiknek semmi okuk nincs arra, hogy kihagyják étkezésükből ezt a fehérjét – magyarázta Geng Zong, a Harvard Egyetem T.H. Chan Közegészségügyi Iskolájának táplálkozástudományi kutatója. – A gluténmentes ételeknek gyakran kevesebb a rosttartalma és más vitaminok, ásványi anyagok is hiányoznak belőlük, sőt még drágábbak is, mint egy átlagos élelmiszer. A krónikus betegségek, köztük a diabétesz megelőzése érdekében érdemes megfontolniuk, hogy valóban ezt az étrendet akarják-e követni.”
A nagyszabású tanulmány korábbiakat is alapul vett, összesen 4,24 millió ember részvételével, akiket 1984 és ’90, valamint 2010 és 2013 között követtek nyomon.
Aki gluténérzékeny, a süteményeket sem eheti normál lisztből készítve
A kutatók szerint a legtöbb alany naponta 12 gramm glutént fogyasztott, ezen a tartományon belül a legtöbb glutént megevőknek kisebb volt az esélye a 2-es típusú diabétesz kialakulására a 30 éves lekövetés alapján.
Akik kevesebbet ettek, általában kisebb mennyiségben fogyasztottak gabonarostot – amelyről pedig ismert, hogy fontos szerepet játszik a 2-es típusú diabétesz megelőzésében.
A kutatók szerint a legmagasabb gluténmennyiséget evő résztvevőknek 13 százalékkal csökkent az esélye arra, hogy kifejlődjön náluk a cukorbetegség, összehasonlítva őket azokkal, akik a legkevesebb mértékben vettek magukhoz glutént naponta.
Kapcsolódó cikk:
8 jele, hogy nem bírjuk a glutént!
Hogyan segít soványnak lenni a teljes kiőrlésű?
Fogyás: jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír?
B.A.