2023. 10. 25. - 10:10

Intelligens agyhullám-sapka képes diagnosztizálni a stroke-ot

Intelligens agyhullám-sapka képes diagnosztizálni a stroke-ot

Egy újonnan kifejlesztett, intelligens agyhullámsapka felismeri az agyvérzés típusát, mielőtt a beteg eljutna a kórházba. Ezzel jelentős időt takarítanak meg az agyi funkciók megmentéséhez.

Egy speciális agyhullám-sapka képes diagnosztizálni a stroke-ot már a mentőautóban, így a beteg gyorsabban kaphat megfelelő kezelést, amint a kórházba érnek vele.
 
A szerkezetet Jonathan Coutinho, az Amszterdami Egyetem Egészségügyi Központjának (Amsterdam UMC) neurológusa találta fel, s a Neurology szakfolyóiratban számolt be róla.
 
„Kutatásunk azt mutatja, hogy az agyhullám-sapka nagy pontossággal képes felismerni a nagy ischaemiás stroke-ban szenvedő betegeket. Ez remek hír, mert a sapka életeket menthet, ha ezeket a betegeket közvetlenül a megfelelő kórházba irányítják” mondta el Coutinho.
 
Ischaemiás stroke-ot évente emberek milliói szenvednek el – ez a stroke leggyakoribb típusa világszerte. Az ischaemiás stroke akkor fordul elő, amikor egy vérrög elzárja az agy egyik erét. Ennek következtében az agy egy része nem kap vért, vagy nem jut elegendő mennyiséghez. Olvasd el: Stroke-diagnosztikát javíthat a mesterséges intelligencia
 
Intelligens agyhullám-sapka képes diagnosztizálni a stroke-ot
Intelligens agyhullám-sapka képes diagnosztizálni a stroke-ot
 
Az azonnali kezelés kulcsfontosságú a maradandó rokkantság vagy a halál megelőzése érdekében.
 
Jonathan Coutinho neurológus, Wouter Potters műszaki orvos és Henk Marquering radiológus professzor – mindannyian az amszterdami UMC-ből - közösen fejlesztették ki az agyhullám-sapkát, amely lehetővé teszi az EEG (agyhullám-teszt) elvégzését már a mentőautóban.
 
Az agyhullám-teszt megmutatja, jelen van-e ischaemiás stroke, illetve, hogy nagy vagy kicsi az elzáródott agyi ér. Ez a megkülönböztetés határozza meg a kezelést: kis ischaemiás stroke esetén a beteg vérhígítót kap, nagy ischaemiás stroke-nál pedig szakkórházban mechanikusan el kell távolítani a vérrögöt.
 
„Ami a stroke-ot illeti, az idő kritikus fontosságú az agy számára. Minél hamarabb elkezdjük a megfelelő kezelést, annál jobb lesz az eredmény. Ha a diagnózis már a mentőautóban egyértelmű, a beteget közvetlenül a megfelelő kórházba lehet irányítani, amivel értékes időt takarít meg”- magyarázta Coutinho. Olvasd el: Előbb észlelik a veszélyes agyvérzés mesterséges intelligencia segítségével
 
Az intelligens agyhullám-sapkát tizenkét holland mentőautóban tesztelték 2018 és 2022 között és csaknem 400 pácienstől gyűjtöttek adatokat.
 
A tanulmány azt mutatta, hogy az agyhullám-sapka jelentős pontossággal azonosítja a nagy ischaemiás stroke-ban szenvedő betegeket.
 
„A tanulmány demonstrálta, hogy az agyhullám-sapka jól teljesít a mentőautóban. A mérése segítségével különbséget tudunk tenni a nagy és kis ischaemiás stroke között” – tette hozzá a szakember.
 
Annak érdekében, hogy az agyhullám-sapkát termékké fejlesszék és piacra vigyék, 2022-ben megalapították a TrianecT-t, egy amszterdami UMC spin-off céget.
 
Emellett jelenleg is folyik egy nyomonkövetési vizsgálat (AI-STROKE), amelyben még több mérést gyűjtenek össze annak érdekében, hogy algoritmust dolgozzanak ki a nagy ischaemiás stroke mentőautóban történő jobb felismerésére.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.