2019. 10. 22. - 09:55

Előbb észlelik a veszélyes agyvérzést mesterséges intelligencia segítségével

Előbb észlelik a veszélyes agyvérzést mesterséges intelligencia segítségével

A közeljövőben gyorsabban azonosíthatók lesznek a veszélyes esetek: a mesterséges intelligencia hozzájárulásával előbb észrevehető egy agyvérzés a röntgenfelvételen.

A mesterséges intelligencia észleli az agyvérzést röntgenfelvételen és segíthet diagnosztizálni a stroke-ot, a fejsérülést és a sérült ereket.
 
A szoftver azonosítja a fejben keletkezett vérzés jeleit, hasonló pontossággal, mint a radiológusok. S miközben a számítógép nem fogja helyettesíteni a doktorokat, léteznek területek, amelyeken jelentős fejlődést érnek el – ilyen a betegségek jeleinek azonosítása is, képek alapján.
 
A szoftver képes észlelni a rákos anyajegyeket, ahogyan egy diabéteszből eredő szemkárosodást, mely a szem hátsó részén észrevehető – szintén fotók alapján. Sikeressége csaknem egyenértékű a szakorvosokéval.
 
A mesterséges intelligencia segít gyorsabban azonosítani egy agyvérzést
A mesterséges intelligencia segít gyorsabban azonosítani egy agyvérzést
 
A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Esther Yuh és kollégái most olyan programot fejlesztettek ki, amely értelmezni tudja a fej CT vizsgálatát. A program több röntgenfelvételt foglal magában, melyek részletes képeket készítenek.
 
Ha olyan ember érkezik a kórházba, akinek a tünetei agysérülésre utalnak – zavart, szédül -, CT-vel vizsgálják meg a fejét, ám az orvosok számára máig nehéz azonosítani az apró, vérző területet a fekete-fehér képek alapján – mondta el Esther Yuh.
 
Kutatócsapata először tanította be a PatchFCN nevű szoftvert, közel 4400 fej-CT segítségével, amelyek esetében a diagnózis ismert volt. Amikor tesztelték azt 200 véletlenszerű szelektált képpel, a mesterséges intelligencia a szakorvosokhoz hasonlóan jól teljesített.
 
Yuh szerint a szoftvert eredetileg az orvosokkal együtt lehetne használni, munkájuk felgyorsítására, a képeket azonban még mindig ellenőriznie kell az embernek. A klinikai gyakorlatban egyébként is szükséges értékelni az eredményt, hogy kimutassák, hogyan segíti a teljesítményt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.