2014. 03. 11. - 12:20

Tippek fogszuvasodás ellen 2. rész

Tippek fogszuvasodás ellen 2. rész

Előző cikkünkben szó esett fogaink megfelelő tisztításának és a fogselyem használatának fontos szerepéről a fogszuvasodás megelőzésében. Jelen cikkben .... 

Jelen cikkben további fontos tényezőként a szájvíz használatáról és a fogszuvasodást befolyásoló táplálkozásról ejtünk szót.

Szájvíz

A szájvizek segítik megelőzni a fogszuvasodást, fertőtlenítő, és antibakteriális hatásúak. Használatuk során ügyeljünk arra, hogy öblögetés után lehetőleg 30 percig ne együnk és ne igyunk sima vízen kívül semmit, elősegítve ezzel a szájvíz jótékony hatásainak kifejtését.



Diéta

Fogaink érdekében érdemes kerülni a magas erjeszthető szénhidrát tartalmú ételeket és italokat. Ide tartoznak például a szénsavas italok, csokoládé, édességek, aprósütemények, chips, keksz, fehér kenyér, kávé, tea hozzáadott cukorral. E helyett az élelmiszerek helyett fogyasszunk inkább gyümölcsöt, zöldséget, sajtot, cukrozatlan teát, melyek kevesebb káros hatással vannak fogainkra.



Nem kell azonban teljes mértékben kerülni a szénhidrátokat, hiszen egy kiegyensúlyozott étrendnek a szénhidrátok is fontos részei. Ajánlott viszont a finomítatlan szénhidrátok pl. teljes kiőrlésű kenyerek előnyben részesítése, mivel e szénhidrátok nehezebben bonthatóak le savvá a szánkban, az ott található baktériumok által.

A legfontosabb, hogy meg kell találni az egyensúlyt a fogaink védelme és az egészséges táplálkozás között!

Cukortartalom és az élelmiszerek címkéi

Mielőtt elfogyasztanánk bizonyos élelmiszereket, érdemes ellenőrizni, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaznak, mivel, - mint ahogy említettük - a cukor az egyik legártalmasabb tápanyag fogaink egészségére nézve.



Az élelmiszer címkéken a cukor számos formában előfordulhat. Ilyen például: a szőlőcukor, szacharóz, méz, dextróz, malátacukor, fruktóz, hidrolizált keménytő vagy szirup stb. Érdemes tudni, hogy a hozzávalókat általában előfordulásuk mennyiségi sorrendjében adják meg, tehát amely élelmiszernek az összetevők listájának az elején szerepel a cukor valamilyen formája, annak magas a cukortartalma.

Mekkora a magas cukortartalom?

100g-ra nézve a 15g és annál magasabb értékűek számítanak magas cukortartalmú ételeknek, az 5g és alacsonyabb értékűek pedig alacsony cukortartalmú ételeknek.

Végére értünk a fogszuvasodás elleni tippeknek, melyeknek betartásával és megfelelő odafigyeléssel mindenki megőrizheti fogainak egészségét és elkerülheti a szuvasodás kialakulását.

Cikkünk összeállításában segítségünkre volt fogorvos szakértőnk, Dr. Fülöp Papp Márta, a Naturadent vezető fogorvosa és a Naturadent lelkes, mindig mosolygós csapata.

Naturadent
a természet erejével a fogak megmentéséért

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.