2017. 04. 25. - 10:00

Így hatnak a fogakra a növényi alapú ételek!

Így hatnak a fogakra a növényi alapú ételek!

Amennyiben főként növényekre hagyatkozó étrendet folytatunk, fontos belegondolnunk abba, milyen hatással van mindez a fogainkra. Kíváncsiak vagyunk rá, mivel jár, ha rendszeresen csak ilyen élelmiszereket eszünk?

Ma már tudatosan étkező társadalomban élünk, ahol egyre többen választják szervezetük egészsége érdekében a növényi alapú étkezést. Jó dolog, hogy előbb fogyasztunk el egy narancsot, mint egy csokoládét a kávészünetben, de fontos tudnunk, mit is jelent testünk számára pontosan, ha főként növényekkel táplálkozunk.

A rossz hír: miközben a citrusos gyümölcsök természetesen tele vannak egészséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, s ezek kiválóak a szervezet számára, savas tartalmuk a fogak zománcára nézve erodáló, azaz fokozatosan lepusztítja azt.

A gyümölcsök, különösen a citrusfélék fokozzák a fogeróziót

A gyümölcsök, különösen a citrusfélék fokozzák a fogeróziót

Egy nagyszabású tanulmányon belül kiderült, hogy a citrus gyümölcsök fogyasztása napi kétszer azt eredményezi: a dentális erózió 37 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezik azoknál, akik ezeket gyakran eszik, mint akik nem.

Ha mindehhez a természetes cukrot magas mennyiségben tartalmazó gyümölcsöket is hozzáadjuk, nagy a valószínűsége a fogszuvasodás korai kialakulásának.

Ezeket tehát nem árt számításba venni, ha valaki főként növényi alapú táplálkozást folytat.

Régóta ismert, hogy a gyümölcsleveknek van ilyen hatása a fogakra, ám hogy a fogakat ilyen mértékben megviselhetik a citrusos gyümölcsök, az újdonság.

Ám a fenti aggodalom nemcsak a gyümölcsök esetében állhat fenn. Egy német tanulmány felfedezte, hogy ha magas mennyiségben fogyasztunk nyers zöldségeket, az szintén problémás lehet – nagyobb a valószínűsége a zománc eróziójának.

Fogerózió: a zöldségekkel kapcsolatban egymásnak ellentmondanak a tanulmányok

Fogerózió: a zöldségekkel kapcsolatban egymásnak ellentmondanak a tanulmányok

 

Egy másik kutatás ugyanakkor, melyet a Dundee Egyetem fogorvos csoportja folytatott le, kiderítette: ha megfőzünk bizonyos zöldségeket, így a cukkinit, paprikát, vöröshagymát, akkor savtartalmuk jóval koncentráltabb lesz és károsabb is a fogakra nézve.

A spenótban levő, nagy mennyiségű oxálsav kristályos állapotban szabadul fel rágás és főzés esetén, ugyancsak bevonhatja a fogakat, „mészhéj” érzetet okozva.

Közben azt is kiderítették, hogy bizonyos növényi teák szintén több szuvasodást válthatnak ki.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Ha elveszítjük a fog védőjét...

Hogyan kezelhetjük a fogeróziót?

Genetikai hibák is felelősek a fogszuvasodásért

 

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.