Hogy készül a Guinness marhapörkölt?

A lassú tűzön, szabadban főtt pörkölt mindenki kedvence, ám van egy másik módja is annak, hogy elkészítsük ezt a sokak által kedvelt, átmelegítő csodát. Persze, kint a legjobb főzni, de edényben is nagyon finom lehet. Lássuk, hogyan.
A lassú tűzön főtt pörkölt mindenki kedvence, ám van egy másik módja is annak, hogy elkészítsük ezt a sokak által kedvelt, átmelegítő csodát. Persze, a szabad ég alatt a legjobb főzni, de edényben is nagyon finom lehet. Lássuk, hogyan.
A kitűnő ízhez nem feltétlenül szükségeltetik a kültéri főzőcskézés. A hagyományos, bográcsban készült marhapörköltet némi házi praktikával a konyhában is olyanná tehetjük, amilyennek lennie e tradicionális ételnek lennie kell. Sőt: ízesíthetjük Guinness sörrel, amelytől még különlegesebb íze lesz!
A hozzávalók összekészítése is könnyű a Guinness pörkölthöz
A Guinness marhapörkölt elkészítése ideje 2-2 és fél óra.
Hozzávalók: 900 gramm marhapörkölthöz való marhahús, kockákra vágva; negyed csésze mindenre jó liszt; 1 konzerv paradicsompüré; 450 gramm újburgonya, félbevágva; 1 közepes méretű hagyma, vékony szeletekre vágva; 3 közepes répa, szeletekre vágva; 5 gerezd fokhagyma;
1 és fél teáskanál só; 1 teáskanál feketebors; 1 babérlevél; 1 csokor friss kakukkfű, átkötve; 2 csésze marhahús leves; 1 doboz Guinness sör; 1 csomag fagyasztott borsó.
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Egy 5 literes, tűzálló, strapabíró fazékban keverjük össze a kockákra vágott marhahst a liszttel, majd adagoljuk bele a paradicsompürét is. Adjuk hozzájuk a krumplit, hagymát, répát, fokhagymát, sót és borsot, a babérlevelet, kakukkfüvet, majd a marhahúslevest és a sört.
Fedjük be az egészet, majd forraljuk fel közepes hőmérsékletűre.
Vegyük le a tűzhelyről a fazekat, s tegyük előmelegített sütőbe. Főzzük 1 és fél-2 óra hosszán át, vagy amíg a hús annyira puha nem lesz, hogy a villa könnyen átszúrja.
Ínycsiklandó a kész, főtt marhapörkölt - a borsót elég a végén belekeverni
A fagyasztott borsó elővehetjük és hagyhatjuk felengedni, amíg az étel fől – elegendő a végén belekeverni őket a pörköltbe, mivel az annyira forró lesz, hogy kellően megfőnek.
Amikor kész, fűszerezzük meg az ételt sóval és borssal még, ha szükséges. Ezután már nyugodtan felszolgálhatjuk.
B.A.