2018. 03. 07. - 08:44

Nem sci-fi: olvas gondolatainkban a mesterséges intelligencia

Nem sci-fi: olvas gondolatainkban a mesterséges intelligencia

Már nem futurisztikus filmbe illő dologról van szó – az, hogy a mesterséges intelligencia képes olvasni a gondolatainkban, mára valósággá vált.

A mesterséges intelligencia egyike a leginkább növekvő technológiai szektoroknak napjainkban. Egyre több ország látja be fontosságát és áll a változások elé, amelyeket hozhat. A Google, a Ford, a Sony számos projekten dolgozik a használatával.

Van azonban egy különösen érdekes mesterséges intelligencia-projekt, amely Japánban jött létre: lényege, hogy képes olvasni a gondolatainkban. A mesterséges intelligencia elemezni tudja egy személy agyát, s írásban rögzíti, hogy mit „lát” abban. Bár jelenleg még nem túl részletes a leírás, általános képet mindenképp ad arról, mi zajlik valakinek az elméjében.

A mesterséges intelligencia segítségével valósággá válik a gondolatokban olvasás

A mesterséges intelligencia segítségével valósággá válik a gondolatokban olvasás

Ez a mesterséges intelligencia-projekt határozottan olyan dolog, melyet korábban csak futurisztikus filmekben láthattunk: egy eszköz képes olvasni a gondolatokban, ám csak mostanra jutott el odáig a technológiai fejlődés, hogy megalkossák.

Alkalmazása elsősorban biztonsági területeken várható – ilyen például a hazugságvizsgálat, a kihallgatások. A kutatók szerint ugyanakkor nem titkolják: időbe telik, míg valóban elterjed.

Célja az agy megértése és az, miként dolgozza fel az információkat.

A projektben dolgozó kutatók közül Ichiro Kobayashi elmondta: „Arra törekszünk, hogy megértsük, miként dolgozza fel az agy a valóságból eredő információkat. Szeretnénk bemutatni, hogy algoritmusunk képes lemodellezni ezt és olvasni az agyi aktivitásból, mondatok formájában. Ehhez egy olyan, meglevő hálózati modellt módosítottunk, amely vizuális képek alapján képes mondatokat generálni, mélyreható ideghálózat segítségével."

Az algoritmus képes lemodellezni az agyi aktivitást?

Az algoritmus képes lemodellezni az agyi aktivitást?

Az emberi agyban történő olvasás ugyanakkor olyasmi lehet, mely kritikával szembesülhet – hiszen a magánéletet is érintheti.

A kutatók meggyőződtek azonban arról, hogy nincs miért aggódni – a mesterséges intelligencia-projekt jelenleg még teszt fázisában van, s nem tudni, mikor lesz elérhető mindenki számára. A kutatók bíznak abban, hogy nincs messze az idő.

Búcsú Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.