2023. 11. 20. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Több ezren jelentkeztek Elon Musk agyi chipjének kipróbálására

Mesterséges intelligencia - Több ezren jelentkeztek Elon Musk agyi chipjének kipróbálására

Rengetegen szeretnék kipróbálni magukon a Neuralink agyi chipet, amelyet Elon Musk cége fejlesztett ki és mostanra az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is engedélyezte azt.

Miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta az emberi kísérletek elvégzését, több ezer potenciális páciens érdeklődött a Neuralink iránt – írta Ashlee Vance a Bloomberg oldalán. A szerző 2015-ben életrajzot jelentetett meg Elon Muskról.
 
Korábban, 2022-ben az FDA biztonsági aggályokra hivatkozva elutasította, hogy a Neuralink agyi chipet embereken is kipróbálják.
 
A klinikai vizsgálat során elektródákat és szupervékony vezetékeket ültetnek a páciens agyába - a koponya egy részét el is kell távolítani, hogy az apró méretű számítógépet behelyezhessék.
 
Az implantátum célja, hogy leolvassa és elemezze az illető agyi tevékenységét és vezeték nélkül továbbítsa ezt az információt egy közeli eszközre, például laptopra vagy táblagépre. Olvasd el: A fülzúgás mellett agysérüléseken is segíthet Elon Musk agyi chipje?
 
Mesterséges intelligencia - Több ezren jelentkeztek Elon Musk agyi chipjének kipróbálására
Mesterséges intelligencia - Több ezren jelentkeztek Elon Musk agyi chipjének kipróbálására
 
Hasonló kísérleteket végeztek már sertéseken, birkákon és majmokon. Elon Musk cége azonban most szeretné ellenőrizni, hogy implantátumuk és sebészeti robotjuk biztonságos-e az emberekre alkalmazva.
 
Az efféle orvosi technológiák terén különösen fontos tényező a biztonság. Különösen, ha az agy egy részét felnyitják, hogy chipet ültessenek be. A Neuralink pedig nem minden esetben kapott teljes pontszámot az eljárásaiért.
 
Az Interesting Engineering 2023 szeptemberében arról számolt be, hogy a PCRM és a Wired által hozzáférhető állatorvosi feljegyzések szerint a Neuralink-kísérletekhez használt rhesus makákómajmokat el kellett altatni, miután olyan szövődményeket szenvedtek el, mint például véres hasmenés, részleges bénulás és agyödéma.
 
Elon Musk szerint sürgető a dolog
 
Az új orvosi kezelések és eszközök állatokon tesztelése régóta a tudomány része, hogy megállapítsák,  hatékonyak és biztonságosak-e az emberi használatra. Az ember esetében azonban nincs helye hibának. Olvasd el: Bénult embereknek is segíthet Elon Musk agyi chipje
 
Nem a Neuralink az első cég, amely agyimplantátumokat fejlesztett ki, s ezek lehetővé teszik az alapvető feladatok gondolatokkal történő elvégzését, Musk ambíciói ennél nagyobbak.
 
Elon Musk olyan jövőt képzel el, ahol az emberek egyesülnek a mesterséges intelligenciával, közvetlenül töltik le a tudást az agyukba és továbbítják a gondolataikat mások agyának.
 
Ashlee Vance visszaidézte, hogy Elon Musk egy alkalommal ezzel kapcsolatban azt mondta: el kell jutnunk idáig, mielőtt a mesterséges intelligencia átveszi az irányítást.
 
A Neuralink megkezdte szeptemberben a toborzást a teljesen beültethető, vezeték nélküli agy-számítógép interfész (BCI) nevű agychip első emberen végzett klinikai vizsgálatára.
 
A vizsgálatban való részvételre olyan páciens jelentkezhet, aki nyaki gerincvelő sérülése vagy amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) miatt korlátozottan vagy egyáltalán nem tudja használni a kezeit.
 
A cég szeretné látni, működik-e agyi chipjük a bénult emberek esetében. A BCI ugyanis segítene nekik gondolataik segítségével irányítani a dolgokat.
 
A Neuralink állítása szerint 11 műtétet tervez 2024-ben, 27-et 2025-ben és 79-et 2026-ban.
 
A befektetőknek átadott dokumentumok szerint a 2027-es 499 műtétről a cég 2030-ra 22.204-re növelné a műtétek számát – írta meg a Bloomberg.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.