2021. 01. 27. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Minden háztartásban lehet az év végéig robot Sophia?

Mesterséges intelligencia - Minden háztartásban lehet az év végéig robot Sophia?

A beteg vagy idős emberek gondozásában nagy segítséget jelenthet az először 2016-ban bemutatott Sophia humanoid robot. A mesterséges intelligencia-szerkezetből 2021 végéig sorozatgyártás készülne.

Az olyan szociális robotok, mint a humanoid Sophia, komoly segítséget nyújthatnak az idős és beteg emberek gondozásában napjainkban – mindezt maga a robot mondta el, miközben megalkotói Hong Kongi laboratóriumában körbevezette az érdeklődőket. „Tudok segíteni a kommunikációban, terápiával és szociális stimulációval szolgálhatok, a nehéz helyzetekben is” – sorolta.
 
Mióta 2016-ban megjelent, a Sophia humanoid robot rendkívüli népszerűségre tett szert. Most az őt készítő vállalatnak új tervei vannak: sorozatgyártásban gondolkodik és a robotokat 2021 végéig piacra dobná.
 
A Hong Kongi Hanson Robotics bejelentése szerint 4 modell – köztük Sophia – gyártását kezdenék el 2021 első felében. Éppen úgy, ahogyan a kutatók megjósolták: a koronavírus járvány új lehetőségeket nyit majd a robotipar számára.
 
Sorozatgyártás indul a mesterséges intelligencia-alapú Sophia robotból
Sorozatgyártás indul a mesterséges intelligencia-alapú Sophia robotból
 
„A vírushelyzettel küzdő világnak egyre inkább szüksége van az automatizációra, hogy biztonságban tudhassuk az embereket” – mondta el David Hanson, alapító és vezérigazgató.
 
A Hanson szerint a robotikai megoldásoknak nem kell csak az egészségügyre korlátozódniuk - segítséget nyújthatnak az olyan iparágak ügyfeleinek is, mint a kiskereskedelem és a légitársaságok.
 
„A Sophia és a Hanson egyéb robotjai egyediek, mert emberszerűek mondta David Hanson. – Ez igen hasznos lehet napjainkban, amikor az emberek jórésze szörnyen magányos és elszigetelt.” Olvasd el: A robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén
 
A Hanson Robotics már 2021-ben ezer robot eladását tűzte ki célul, kisebb és nagyobb méretűből egyaránt.
 
Johan Hoorn szociális robotika professzor, a Hong Kongi Műszakii Egyetem munkatársa - akinek kutatásába tartozott a Sophiával folytatott munka is -, elmondta: bár a technológia még viszonylag gyerekcipőben jár, a világjárvány felgyorsíthatja az emberek és a robotok közötti kapcsolat kialakítását.
 
„Arra a következtetésre jutottam, hogy a járvány tulajdonképpen segít korábban piacra dobni a robotokat, mert az emberekben lassan tudatosul, hogy nemigen van más lehetőség”- tette hozzá.
 
A Hanson Robotics Grace néven ebben az évben jelentet meg egy robotot, amelyet az egészségügyi szektor számára fejlesztett. Olvasd el: Fertőtlenítő robotokat telepítenek európai kórházakba
 
 
Más cégek is szorgoskodnak azonban az iparágban, hogy hozzájáruljanak a járvány időszakának könnyebb túléléséhez. A SoftBank Pepper robotja képes azonosítani az embereket, akik nem viselnek maszkot. Kínában a CloudMinds cég robot által üzemeltetett terepkórház felállításában segített a wuhani járvány idején. Olvasd el: Kórházi szállítórobot is részt vesz a koronavírus elleni harcban
 
A pandémiát megelőzően is jelen voltak a robotok, ám alkalmazásuk határozottan megugrott, mióta megjelent a koronavírus.
 
A professzionális szolgáltatást nyújtó robotok eladásai 2018 és 2019 között 32 százalékkal nőttek, s ez a jelek szerint még csak a kezdet.
 
Olvasd el ezt is: 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.