2021. 05. 05. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Magában beszél a robot, hogy jobban bízzanak benne

Mesterséges intelligencia - Magában beszél a robot, hogy jobban bízzanak benne

Hangosan gondolkodó robotot terveztek olasz kutatók - a felhasználók hallhatják a gondolkodás folyamatát és jobban megérthetik a robot motivációit és döntéseit.

Belegondoltunk már abba, vajon a virtuális asszisztens miért nem érti a kérdéseinket? Vagy miért irányít a navigációnk mellékútra a főút helyett?
 
Egy új tanulmány során, melyet az iScience lap közölt, olasz kutatók olyan robotot fejlesztettek, amely „hangosan gondolkodik” – így a felhasználók hallhatják annak folyamatát és jobban meg is érthetik döntéseit, motivációit. Olvasd el: Gyárak, ahol a mesterséges intelligencia az úr
 
„Ha hallhatjuk, mit gondol a robot, jobban meg is bízunk benne” – mondta el Antonio Chella, a tanulmány társ-szerzője, aki Arianna Pipitone első szerző ötletét leírta. A tanulmányt a Palermói Egyetemen valósították meg.
 
„A módszerrel a robotokat a laikusok is könnyebben meg fogják érteni, nem kell hozzá technikusnak vagy mérnöknek lenni. Bizonyos értelemben jobban kommunikálhatunk és működhetünk együtt a robotokkal” magyarázta Chella.
 
Mesterséges intelligencia - Peppper robot magában beszél és érthetővé teszi a döntéseit
Mesterséges intelligencia - Peppper robot magában beszél és érthetővé teszi a döntéseit
 
Embereknél gyakori, hogy magukban beszélnek – ilyenkor maguk számára is egyértelművé tesznek dolgokat, erkölcsi kérdéseket tesznek fel maguknak, helyzeteket értékelnek.
 
Annak feltárására, hogy a belső beszéd miként befolyásolhatja a robot cselekedeteit, a kutatók építettek egy Pepper robotot, amely magához beszél.
 
Majd megkértek embereket, terítsenek meg egy asztalt Pepper közreműködésével az etikett szabályainak megfelelően – arra voltak kíváncsiak, vajon az önpárbeszéd képessége hogyan befolyásolja az ember és a robot interakcióit.
 
A kutatók felfedezték, hogy a belső beszéd segítségével Pepper képes volt jobban megoldani dilemmákat. Az egyik kísérlet során az ember arra kérte a robotot, tegye rossz helyre a szalvétát, ellentmondva az etikett szabályainak.
 
Pepper azonban önálló kérdések sorozatát kezdte feltenni magának és arra a következtetésre jutott, hogy az ember talán rosszul gondolja. Ahhoz, hogy biztos legyen a dolgában, újra feltette a kérdést neki, ami további belső beszédhez vezetett.
 
A robot azt mondta: „ez a helyzet felzaklat engem. Soha nem szegném meg szabályokat, de nem akarom felbosszantani, ezért azt csinálom, amit kér.”
 
A felhasználó tehát nyomon követhette a robot gondolatait és megtudta: Pepper dilemmával állt szemben, de megoldotta azt, az emberi kérés előtérbe helyezésével.
 
A kutatók szerint ez a fajta átláthatóság segíthet az ember és a robot közötti bizalom megteremtésében. Olvasd el: Kiderült - a robotok javítanak az idősek magányán és elszigeteltségén
 
Amikor Arianna Pipitone és Antonio Chella összehasonlította a robot teljesítményét belső beszéddel és anélkül, kiderült: Pepper jobban teljesített, amikor magában beszélt. Sőt, felülmúlta az együttműködő robotok nemzetközi, szabványos funkcionális és erkölcsi követelményeit. Ezek olyan irányelvek, melyeket a gépek követnek, a humanoid mesterséges intelligenciától a mechanikus karokon át a gyártósorig.
 
Az embereket persze meglepték a robot képességei – a megközelítés mindenképp megkülönbözteti őket az átlagos gépektől, mivel képesek gondolkodni és kiokoskodni a lehetőségeket.
 
A belső beszéd alternatív megoldásokat tesz lehetővé a robotok és az emberek számára, hogy együttműködjenek és kikerüljenek egy-egy patthelyzetből.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.