2022. 06. 28. - 08:00

Gyomnövény vagy palánta? - Mesterséges intelligencia technológiával pontosabb a munka

Gyomnövény vagy palánta? - Mesterséges intelligencia technológiával pontosabb a munka

A neurális hálózatok optimalizálására szolgáló eszközök fejlesztője partnerségre lépett a Weedbottal, amely lézeres gyomirtó eszközt gyárt. Közös céljuk a gyorsabb és precízebb munka a földeken.

Gyorsabban és pontosabban működik a Weedbot Lumina nevű lézeres gyomirtó eszköze Enot technológiával – utóbbi a neurális hálózatok optimalizálására szolgáló eszközök fejlesztője, s most egyezséget kötöttek egymással a hatékonyabb munka érdekében a földeken.
 
A Weedbot Lumina eszköze lézert használ, mostantól hamarabb és precízebben képes feldolgozni a képeket az Enot neurális hálózat optimalizálási technológiájának köszönhetően.
 
A lézeres gyomirtó eszköz moduláris felépítésű: egy modul gondoskodik a termés egy adott gerincéről. A teljesen önálló működéshez minden lézeres gyomirtó modul tartalmazza az összes szükséges alkatrészt – lézereket, kamerákat és egy beágyazott GPU feldolgozó egységet. Olvasd el: Megmutatatta, mit tud a mechanikus gyomirtó robot
 
Gyomnövény vagy palánta? - Mesterséges intelligencia technológiával pontosabb a munka
Gyomnövény vagy palánta? - Mesterséges intelligencia technológiával pontosabb a munka
 
Egy kamera a termésgerinc tetejéről rögzíti a képet, majd egy neurális hálózat alapú algoritmus megtalálja a képen lévő összes növényt, s elválasztja a gyomnövényeket a palántáktól.
 
Utolsó lépésként lézersugarat alkalmaznak a gyomokra, így a levelekben lévő víz felforr. A kezelés után a gyom levelei elhervadnak.
 
A szegmentációs modell nagy felbontású RGB képeket használ, így a növények legkisebb részeit is képes észlelni.
 
A Weedbot és az Enot a modell felgyorsítására és fejlesztésére vállalkozott.
 
Az Enot keretrendszere tette lehetővé a Weedbot számára, hogy azonosítsa az optimális műveleteket, a neurális hálózat mélységét és szélességét, valamint a bemeneti felbontást, amely megfelel a szükséges működési sebességnek és az elérhető legjobb pontossággal dolgozik. Olvasd el: Lézer és mesterséges intelligencia indul a gyomok ellen
 
Feldolgozási sebesség és pontosság
 
A két cég egyetért abban: az, hogy az Enot neurális hálózatok optimalizálási technológiáját a Weedbot lézeres gyomirtó gépezetébe integrálták, 2,72-szeresére növelte a képfeldolgozási sebességet és 25 százalékos javulást ért el a precizitás terén is.
 
Az Enot két különböző mesterséges intelligencia-keretverziót fejlesztett ki, az alábbi célokkal.
 
A V1 esetén a feldolgozási idő 22-ről 8 ms/img-re csökkent, a pontosság nem mérséklődik, hanem nő.
 
A V2-nél a felismerési pontosság tovább nőtt közel 20 százalékkal, miközben a feldolgozási idő 22 ms/img-ról 14 ms/img-ra csökkent.
 
Az Enot keretrendszerének integrálásával a Weedbot képes is volt elérni a fenti célkitűzéseket.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.