2022. 01. 09. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Megmutatta, mit tud a mechanikus gyomirtó robot

Mesterséges intelligencia - Megmutatta, mit tud a mechanikus gyomirtó robot

Önjáró robotot fejlesztett a gyomok mechanikus eltávolítására egy német vállalat. A Dahlia nevű szerkezet költséges és időigényes kézi munkától kíméli meg a gazdákat.

Egymás után bukkannak fel a mezőgazdaságban használatos robotok, amelyek nemcsak megkönnyítik a gazdálkodók mindennapjait, hanem jelentős költség-megtakarítással is járnak.
 
A legújabb találmány a Dahlia Robotics robotja: a német cég önálló gépezetet fejlesztett, amely mechanikusan távolítja el a gyomokat a földekről.
 
A megoldással a gazdálkodók elkerülhetik a gyomirtó szerek használatát, anélkül, hogy költséges és időigényes kézi munkát végeztetnének a munkásokkal, s ezért természetesen rendszeresen fizetniük kellene. Olvasd el: Egész évben dolgozik a szőlőültetvényen ez a robot
 
dahliarobot_1jpg
 
A Dahlia 3.3 elnevezésű önjáró robot a sorokon belül végzi az irtást. Fő előnye a precizitás, a gyorsaság, valamint az, hogy a száraz talajviszonyok mellett is kiválóan dolgozik. 
 
A gazdálkodók számára a napenergiával működő autonóm navigáció teszi lehetővé, hogy a hozzáadott értéket képviselő tevékenységekre összpontosítsanak -  miközben csökkentik a gazdálkodás környzetre mért hatását, ökológiai lábnyomát is. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segíthet kevés műtrágyával növényt nevelni
 
Az önjáró robot elsősorban saláta és cukorrépa gyomtalanítását végzi, de a közeljövőben a sárgarépa és a hagyma is bekerül azon zöldségek sorába, amelyekhez használható.
 
Jelenleg a biogazdák és zöldségtermelők alkalmazhatják biztonsággal, a cég célja azonban, hogy mielőbb használni tudják azt a hagyományos gazdálkodók is.
 
 
A vállalat szeretné elérni, hogy minél kevesebb gyomirtó kerüljön a földekre, de a növények biztonságosan fejlődhessenek. Az Európai Unió célja egyébként, hogy 2030-ig a gazdák 50 százalékkal kevesebb gyomirtót alkalmazzanak, mint eddig.
 
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.