2024. 04. 26. - 09:15

Újabb törvény segítené a KKV-k versenyképességét

Újabb törvény segítené a KKV-k versenyképességét

A magyar vállalkozások versenyképességét erősítené és elősegíteni a megfelelő üzleti környezet kialakítását az ESG keretrendszert meghatározó törvény.

Segítséget nyújtana magyarországi kis- és középvállalkozásoknak az ún. ESG-keretrendszert meghatározó törvény.
 
AZ ESG jelentése a felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási keretrendszer, amellyel a KKV-k versenyképességét segítenék elő, valamint a megfelelő üzleti környezet kialakítását – tudatta az MTI.
 
A törvényről Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára beszélt Budapesten, az MBH Makronóm Makroverzum konferenciáján április 24-én.
 
Mint mondta, azzal, hogy elfogadta a törvényt, hazánk – összehangban az uniós szabályokkal – meghatározta a magyarországi ESG-szempontú jelentéstétel keretrendszerét.
 
Mivel az ESG-hez kapcsolódó jelentéstételi kötelezettségnek a nagyvállalatokon  keresztül egyre kiemeltebb szerepe van a beszállítói láncokban is, mindez érinti a KKV-kat is – mondta az államtitkár.
 
Újabb törvény segítené a KKV-k versenyképességét
Újabb törvény segítené a KKV-k versenyképességét
 
Az igény arra, hogy a cégek figyelembe vegyék működésükben a természeti és környezeti értékeket, egyre jelentősebb nemzetközi szinten – írta az MTI.
 
A magyar vállalatok ugyancsak egyre inkább szembesülnek az ESG-hez köthető elvárásokkal. A szabályozás közérthetősége ezért igencsak lényeges – emelte ki Túri Anikó, hozzátéve, hogy a felkészülésben támogatni kell a hazai cégeket.
 
Az államtitkár arról is beszélt, hogy a nagyvállalatok környezeti, társadalmi lábnyomának jelentős része kapcsolódik a beszállítókhoz.
 
A kormány elfogadta új, a mikro-, kis- és középvállalkozások, vagyis a KKV-k megerősítésére szolgáló stratégiáját, amely 2030-ig tart. Ebben pedig kiemelt intézkedésként szerepel az ESG-tudatosság erősítése a hazai KKV-k körében – tudatta az MTI.
 
Túri Anikó hangsúlyozta, hogy a cégek számára a zöld átmenethez történő alkalmazkodás nem kis kihívás, el vannak maradva az uniós társaiktól.
 
Hazánkban az ESG-törvény – valamint az ahhoz kötődő jogszabályok - értelmében először 2025-ben lesz majd szükség olyan vállalati beszámolót készítésére, amelyben kötelezően szerepel ESG-jelentés.
 
Mindez az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató, 10 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű és 20 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű cégekre vonatkozik – mondta el az államtitkár.
 
Az ESG beszámolási kötelezettség hatálya a vállalatokra lépcsőzetesen terjed majd ki – írta meg az MTI.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.