2023. 09. 12. - 08:35

Seb- és fájdalom nélküliségre törekszik a modern fogászat

Seb- és fájdalom nélküliségre törekszik a modern fogászat

Áttörő technológiákból nincs hiány manapság a fogászat területén. Kérdés azonban, melyeket használják ezek közül valóban a gyakorlatban.

Napjainkban hihetetlen iramban fejlődik az orvostudomány, s ez alól nem kivétel a fogászat sem. Áttörő technológiának számítanak a 3D képalkotó rendszerek, a virtuális valóság és a 3D implantátumnyomtatás – melyeknek a célja az, hogy minél egyszerűbb és kellemetlenségtől mentes legyen a páciensek kezelése.
 
Cikkünk első részében szó esett róla, hogy nem mindent alkalmazzák azonban egyelőre a gyakorlatban, vagy csak elenyésző mértékben.
 
A mai modern fogászat azonban mindenképpen arra törekszik, hogy a sebeket és a fájdalmas eljárásokat maga mögött hagyja.
 
A kutatók többek között azon dolgoznak, hogy a szuvasodás és a fogszuvasodás helyén kialakuló baktériumok ellen védő biotechnológiákat hozzanak létre. Az első eredmények már megvannak ebben a tekintetben a robotfogászatban is - különösen a nagy precizitást igénylő implantológia terén.
 
Seb- és fájdalom nélküliségre törekszik a modern fogászat
Seb- és fájdalom nélküliségre törekszik a modern fogászat
 
Az első teljesen autonóm robotimplantátum beültetési eljárást már 2017-ben végrehajtották, a kínai Xi'an egyik klinikáján. Az implantátumok 3D nyomtatóval készültek, a beágyazási hiba mindössze 0,3 mm volt.
 
Becslések szerint Kínában 400 millió embernek van szüksége implantátumra, ám nincs elég képzett szakember. 2017-ben az
Egyesült Államok FDA szervezete jóváhagyta a Yomi robotrendszer használatát a fogorvosok számára az implantátum beültetési eljárások megkönnyítésére.
 
Előnyei közé tartozik, hogy zökkenőmentesen reagál a páciens mozgására, emellett a képalkotás valós időben történik, s ezek hozzásegítenek, hogy az eljárás kevésbé legyen invazív.
 
Bár a robotok altatásban is képesek megoperálni a pácienst, nehéz elképzelni, hogy ne reagáljanak félelemmel az emberek, ha tudják, hogy egy robot mechanikus karja fúróval dolgozik majd a szájukban.
 
Főleg, mert a robot nem érzi a páciens fájdalmát és nincs empátiája sem. A robotika szuvasodás kezelésére történő alkalmazásának akadálya tehát az, hogy a robotnak fontos reagálnia a páciens mozgására.
 
A klasszikus karban lévő fúró pusztán a páciens biztonsága miatt nem használható.
 
Erre is van azonban megoldás: mini robotok, melyek a szájban közvetlenül a fogra helyezhetők. Ezeket a fogorvos irányítja, hasonlóan a da Vinci sebészeti rendszerhez. A módszer használata nagy stabilitást biztosítana és minimalizálná a betegek félelmét.
 
Ezenkívül kényelmesebb is lehet a páciens számára, mivel nem kellene állandóan nyitva tartania a száját.
 
A legtöbb fogászati robotikai innováció egyébként Kínában zajlik, ahol óriási a fogorvoshiány – a probléma annak is köszönhető, hogy a fogorvosokat nem tisztelik annyira, mint más orvosi szakterületek képviselőit.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.