2023. 09. 11. - 09:20

Modern fogászati kezelések – Mi az, amit valóban használnak?

Modern fogászati kezelések – Mi az, amit valóban használnak?

A fogászat az egyik legfejlettebb terület az orvostudományon belül – a 3D képalkotó rendszerek, a virtuális valóság és az 3D implantátumnyomtatás manapság áttörő technológiák. De melyeket alkalmazzák a fogorvosok és melyek váratnak még magukra?

Napjainkban egyre fejlettebb az orvostudomány, ezen belül pedig kiemelkedő szerep jut a fogászatnak.
 
A legmodernebb módszereknek számítanak a 3D képalkotó rendszerek, a virtuális valóság és a 3D implantátumnyomtatás. Ezek közül azonban egyelőre nem mindent alkalmaznak a fogorvosok a gyakorlatban.
 
Tény, hogy számos korszerű megoldás már most is könnyíti a páciens számára a fogorvosi kezeléseket – emellett az orális technológiák bekerültek az otthonokba: intelligens fogkefék figyelik a felhasználók szokásait és a fogmosás pontosságát. Az adatok mobilalkalmazásba kerülnek, ahol a felhasználó ellenőrizheti, hogy például a száj mely területei igényelnek nagyobb figyelmet.
 
Modern fogászati kezelések – Mi az, amit valóban használnak?
Modern fogászati kezelések – Mi az, amit valóban használnak?
 
Gyorsan fejlődik a nagy felbontású digitális röntgentechnológia is: csökkentett sugárzási kitettséggel és kúpos tomográfiával dolgozik, amely megmutatja a teljes állkapocs háromdimenziós képét.
 
Az intraorális szkenner kiszorítja a fogszabályozási és protetikai kezelések során a kellemetlenségeket, precíz digitális képet létrehozva.
 
A lézert ínybetegségek kezelésére és fogfehérítésre használják. A CAD/CAM tervezési technológiák lehetővé teszik a tökéletesen illeszkedő fogtömések, például koronák és hidak gyártását.
 
Távoli fogászat, 3D nyomtatás, AI és VR
 
Távolról fogászati kezelést végezni nem megoldható - a távfogászat azonban alkalmas a fogak állapotának felmérésére, a fogak és az ínybetegségek korai diagnosztizálására, valamint a kezelés folyamatának nyomon követésére.
 
Szinte mindenki rendelkezik már a távfogászathoz szükséges eszközzel – kamerás okostelefonnal. A fogászati laboratóriumok 3D nyomtatókat használnak protézisek, fogszabályozási modellek és implantátumok gyártásához.
 
A mesterséges intelligencia-rendszerek kiszámítják az összetett eljárások - például az apicectomia (gyökércsúcs-eltávolítás) - sikerének esélyét és személyre szabott kezelési terveket készítenek.
 
A virtuális és kiterjesztett valóság segít a betegek oktatásában, szimulálni lehet az eljárások eredményeit az esztétikai fogászat terén.
 
Alkalmazható arra is, hogy elterelje a páciens figyelmét az eljárások során - különösen akkor, ha a páciens dentofóbiában szenved, vagyis nagyon fél a fogászati kezelésektől.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.