2023. 10. 03. - 08:35

Magunk is tehetünk az erős fogakért

Magunk is tehetünk az erős fogakért

Azért, hogy minél kevesebb problémánk legyen a fogainkkal, magunk is sokat tehetünk. A rendszeres, alapos fogápolással jó eséllyel elkerülhetjük, hogy tönkremenjenek.

Nem újdonság: ha megfelelően ápoljuk a fogainkat, kisebb a kockázata annak, hogy idő előtt komoly beavatkozásokra lenne szükségünk vagy fogpótlásra szorulnánk. Ráadásul, a jó szájhigiénia és az egészséges fogak önbizalmat adnak.
 
Hogyan érhetők el az erős fogak? Kövessük az alábbi utasításokat.
 
1.Mossunk fogat: naponta kétszer mindenkinek fogat kell mosnia az egészséges, baktériummentes fogak érdekében. Használjunk gyengéd sörtéjű kefét, hogy az íny ne sérüljön meg, a természetes ásványi anyagokban gazdag fluoridos fogkrémmel pedig védi a fogzománcot.
 
2.Fogselyem használata naponta: a fogmosásnál többre van szükség, ha valóban tiszta fogakat szeretnénk. Elengedhetetlen a fogselyem használata. Lágy, előre-hátra mozgatással és csavarással minden ételmaradékot eltávolíthatunk a fogak közeléből.
 
Magunk is tehetünk az erős fogakért
Magunk is tehetünk az erős fogakért
 
3.Védjük a fogainkat: ne nyissunk ki foggal ételtartót, üdítős üvegeket vagy dobozokat, ugyanis az ilyesmi fogrepedést idézhet elő. Ha sportolunk, ne feledjük a szájvédő viselését, hogy a szerencsétlenségektől védjük magunkat. Kerüljük a cukros dolgok, a káros ételek és a szénsavas italok túlzott fogyasztását.
 
4.Igyunk egészséges folyadékokat: ha több vizet fogyasztunk, az az állkapocsban levő baktériumokat a bélbe sodorja, ez a baktérium pedig javítja az emésztőrendszer edzettségét. Segít megelőzni a szájszárazságot, az üregeket és a rossz leheletet.
 
5.Fogcsikorgatás vagy összeszorítás: a fogak összeszorítása és csikorgatása tudat alatt történik. Emiatt a fogzománc megsérülhet, vagy ami még rosszabb, a fogak megrepedhetnek. Idővel ez extrém károsodáshoz vezethet. Kérjünk segítséget a fogorvostól!
 
6.Ellenőriztessük rendszeresen a fogainkat: keressünk fel a fogorvost legalább félévente, hogy elvégezze a szájüreg ellenőrzését és a fogak megfelelő tisztítását. Rendszeres látogatással már korai stádiumban tájékozódhatunk a fogászati problémákról és a legmegfelelőbb kezelést kaphatjuk.
 
Fontos az is, hogy a gyerekeknek megtanítsuk a helyes szokásokat: a szájhigiénés gyakorlatokat már nagyon korán be kell építeni az életükbe. Ezek magukban foglalják a fogmosás, a fogselyem-használat helyes módszerének megtanítását és a fogorvosi ellenőrzéseket.
 
A szokások kialakítása lehetővé teszi számukra, hogy megértsék a szájhigiénia jelentőségét és mintát alakítsanak ki, odafigyeljenek fogaikra és ínyükre.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.