2023. 10. 10. - 08:35

Jól kezelhetők a szövődmények fogászati implantátum után

Jól kezelhetők a szövődmények fogászati implantátum után

Egy svéd tanulmány rámutatott, hogy tízből több mint négy fogbeültetésen átesett páciensnél jelentkezik valamilyen komplikáció kilenc éven belül. Azok azonban meglehetősen jól kezelhetők.

Tízből több mint négy fogbeültetésen átesett betegnél alakult ki valamilyen szövődmény 9 éven belül – derül ki a Göteborgi Egyetemen bemutatott értekezésből.
 
Svédországban évente több mint 30 ezer páciens részesül implantátummal támogatott helyreállító terápiában – ami az elveszett fogak pótlására szolgáló, fogimplantátum behelyezését jelentő kezelés.
 
A hosszútávú eredmények jók, különböző típusú szövődmények azonban előfordulhatnak. Ezek a érinthetik az implantátumot körülvevő szöveteket, magát az implantátumot vagy az implantátum által támogatott rekonstrukciót.
 
Karolina Karlsson parodontológiára szakosodott fogorvos, Ph.D., a Sahlgrenska Akadémia Fogászati Intézetének munkatársa az efféle szövődmények gyakoriságát, következményeit és költségeit értékelte tanulmányában.
 
Jól kezelhetők a szövődmények fogászati implantátum után
Jól kezelhetők a szövődmények fogászati implantátum után
 
A kutatás egy nemzeti projekt része volt, amelyet népességalapú terepvizsgálatként végeztek. A vizsgálat a Svéd Társadalombiztosítási Ügynökség nyilvántartásából véletlenszerűen kiválasztott pácienseken alapult. Kezdetben 2765 felnőtt beteg fogászati feljegyzéseit és röntgenfelvételeit értékelték. Közülük 596 személyt vizsgáltak meg klinikai szempontból, kilenc évvel a fogimplantátumos kezelésüket követően.
 
Az eredmények alapján a betegek 42 százaléka szenvedett legalább egy szövődménytől. A leggyakoribb típusok a technikai szövődmények voltak, s ezek többnyire elszigetelt jelenségek. A legerősebb kockázati tényező az implantátummal támogatott rekonstrukció mértéke volt.
 
A második leggyakoribb szövődménynek a periimplantitis számított - egy olyan állapot, amelyet a nyálkahártya gyulladása és az implantátum körüli csontvesztés jellemez. A periimplantitis kezelése önmagában nem sebészeti módszerekkel, professzionális tisztítás és szájhigiénés utasítások formájában elégtelennek bizonyult. A további sebészeti kezelés azonban képes volt megakadályozni a betegség további progresszióját.
 
A legmagasabb költséget az implantátum elvesztése eredményezte, mint szövődménytípus.
 
Az elvesztett fogak implantátummal történő pótlása gyakori kezelési lehetőség a fogászatban. A hatékony megelőző stratégiák kidolgozása érdekében fontos, hogy a gondozók és a betegek jól ismerjék a szövődmények egyéni kockázatát.
 
„Az eredmények fontos információkkal látják el a fogorvosokat és a betegeket, lehetővé téve számukra, hogy értékeljék és csökkentsék az implantátummal támogatott helyreállító terápiával kapcsolatos szövődmények kockázatát” – mondta el Karolina Karlsson.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.