2024. 04. 09. - 08:50

Fogszuvasodást is gátolhat az édesítőszer?

Fogszuvasodást is gátolhat az édesítőszer?

Sokan használják manapság cukor helyett a xylitolt édesítésre. Vajon a fogaink szempontjából milyen hatású az édesítőszer alkalmazása?

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy a sok szempontból káros cukor helyett édesítőszert használnak. Közülük népszerű választás a xylitol vagy xilit.
 
De vajon a fogakra nézve milyen előnyei vannak? Tudnivaló, hogy a cukor nagymértékben felelős a fogszuvasodás kialakulásáért. A nyírfa kérgéből származó édesítőszer azonban akár meg is akadályozhatja az üregek jelentkezését.
 
Azért működhet azonban, mert a savtermelő baktériumokat blokkolja a szájban – amelyek a fogszuvasodás valódi okai.
 
Casey Rhines, a Colorado Egyetem Fogorvostudományi Karának Helyreállító Fogászati Tanszékének klinikai adjunktusa több érdekességet is elmondott arról, hogyan hat a xylitol a fogakra.
 
 
Fogszuvasodást is gátolhat az édesítőszer?
Fogszuvasodást is gátolhat az édesítőszer?
 
A xilit egyre népszerűbb, használják fogkrémekben, szájvizekben, gumicukrokban és számos feldolgozott élelmiszer adalékanyagaként.
 
Némelyikük valóban alacsonyabb kalóriatartalmú és az édesítőszerből sokszor kevesebbet is alkalmazunk kívánt édesség eléréséhez. Vagyis összességében nem fogyasztunk annyi kalóriát, mint a használata előtt.
 
De miként lép kölcsönhatásba a xilit a szánkban lévő baktériumokkal és plakkokkal?
 
A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a szuvasodást a cukor okozza. Valójában a sav váltja ki a problémát. Savvá bontják ugyanis a cukrot a szánkban természetesen előforduló baktériumok.
 
A szuvasodás létrejöttéhez három dologra van szükség: táplálékforrásra vagy cukorra, baktériumokra és időre. Ha ezen három dolog bármelyike hiányzik, akkor nem alakul ki szuvasodás, vagy jelentősen csökken az esélye.
 
Tehát, ha közvetlenül evés után mosunk fogat, az idő már kiesett. Ha nincs természetes baktérium a szájában, az gátolja a bakteriális aspektust. Ha nem eszünk cukrot, az egész káros folyamatot el tudjuk kerülni.
 
Szuvasodás ellen a xilit a legésszerűbb döntés
 
A cukoralkoholok családjába tartozó poliolok közül a xilit a legjobb. A szorbitot a baktériumok még lebonthatják, de nem olyan jelentős mértékben.  
 
A baktériumok azonban nem képesek fermentálni a xilitet – nem tudnak savat termelni belőle. Vagyis, amikor a baktériumok nem tudják fermentálni ezt az édesítőszert, alapvetően éheznek és elpusztulnak.
 
Egyes tanulmányok szerint a xilit akár 90 százalékkal is csökkenti a savtermelő baktériumok számát a szájban.
 
Plusz, gátolja a demineralizációs folyamatot, azáltal, hogy megakadályozza, hogy a sav a fogakba kerüljön.
 
Mennyi xilit a biztonságos?
 
A xilitnek két veszélye van: állatok elől biztonságosan elzárva kell tartani, mivel rájuk nézve mérgező hatású lehet.
 
 
Ha az ember túl sokat fogyaszt belőle, fennáll a gyomor-mellékhatások, például gyomorfájás vagy hasmenés esélye. A legtöbb esetben azonban, ha mértékkel, vagy akár az ajánlott adagban használjuk, teljesen biztonságos számunkra.
 
A fogszuvasodás ellen ajánlott mennyiség 6-10 gramm – amelyet érdemes elosztani a nap folyamán. Xilites rágógumi esetében például legalább 20 percig kell rágni a gumit, hogy kivonjuk belőle a xilitet és a fogászati előnyökkel járjon.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.