2022. 08. 29. - 09:20
Torokrák lehet a forró kávé fogyasztásából?

A forró kávét fogyasztók ötször nagyobb eséllyel szenvednek torokrákban, mint akik megvárják, hogy a fekete nedű egy kissé lehűljön ivás előtt – állítja egy új tanulmány.
A forró kávé fogyasztása növelheti a torokrák kockázatát.
Erre a következtetésre jutott egy friss tanulmány, amely rámutatott: akik nem várják meg az ital hűlését, hanem azon melegében kortyolgatják vagy felhörpintik azt, ötször nagyobb valószínűséggel szenvednek torokrák betegségben. Olvasd el: Napi egy csésze kávé is segíthet az emésztési rendellenességeken
A kávézóknál 2,8-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki torokrák, mint a kávét nem ivók körében és 5,5-szer nagyobb eséllyel diagnosztizálták azt az italt forrón fogyasztóknál. Olvasd el: Rendellenes szívritmust előzhet meg a kávé?

A forró kávé fogyasztása növelheti a torokrák kockázatát
„Úgy tűnik, a hősérülés a legvalószínűbb hipotézis. Ez megmagyarázná, miért látunk bizonyítékot a hatásra még a kávét nem ivóknál is... akikről azt feltételezzük, hogy teaivók – magyarázta dr. Stephen Burgess, a Cambridge-i Egyetem biostatisztikai részlegének munkatársa. - Indokolatlan lenne azt mondani az embereknek, hogy igyanak kávé helyett teát és teljesen rendben lesznek”.
Fontos volna azonban, hogy kerüljük a kávé túl magas hőmérsékleten történő fogyasztását – jegyezte meg a szakember.
L.A.