2020. 09. 29. - 10:20
Segíthet a kávé a száj és a fogak egészségén?
Már régen nem titok, hogy a kávé fogyasztása sok szempontból előnyös. Tudtuk-e azonban, hogy a száj és a fogak egészségét is javíthatja?
A kávé jótékony tulajdonságairól már hosszú ideje tudunk. Régóta foglalkoztatja azonban a kutatókat az is, vajon a száj és a fogak egészségét mennyiben befolyásolja a kis fekete fogyasztása.
Az egyik fő oka annak, hogy mára a szakemberek is javasolják a kávé mértékkel történő kortyolgatását, az a tény, hogy ez az ital segíthet megelőzni a fogszuvasodást.
A tanulmány, melyet az American Chemical Society közölt, rámutatott: a pörkölt babból készült kávé antibakteriális tulajdonságokkal bír, melyek távol tarthatják a szuvasodást kiváltó mikroorganizmusokat - például a streptococcus mutans-t.
A tanulmány az olyan kávébabok képességeit vizsgálta, mint például az arabica és a robusta – melyek erős tapadásgátló anyagként viselkednek, meggátolva, hogy a plakkok a fogakra és az ínyre tapadjanak. Ezzel akadályozni tudják a szuvasodást jelentkezését.
Érdekes módon azonban ez csupán egy a kávéfogyasztás által kiváltott előnyök közül, melyek a száj és a fogak egészségét illetően megfigyelhetők.
Érdemes inni a kávét a száj és a fogak védelméért is - de csak mértékkel
A kávé és a szájrák
Jelentős és ellentétes összefüggés figyelhető meg a kávéfogyasztás és a szájüregi, illetve a garatrák okozta halálesetek között – mutatott rá az American Cancer Society-ben megjelent másik tanulmány. A kutatók rávilágítottak, hogy azoknak az embereknek, akik több mint 4 csésze kávét ittak naponta, nagyjából 50 százalékkal kisebb esélyük volt a rákban történő elhalálozásra, összevetve őket azokkal, akik ritkán vagy sosem ittak kávét.
Ennek a hatásnak az oka a kávé magas polifenol- és antioxidáns-tartalma. A polifenolok megtalálhatóak a gyümölcsökben és zöldségekben, de az extra szűz olívaolajban, a kávéban és a teában is. Segítenek a sejteknek az ártalmas szabadgyökök elleni küzdelemben. Kulcsfontosságú szerepet töltenek be a tumorokat tápláló vérsejtek növekedésének gátlásában is.
Érdekes adalék, hogy néhány országban - például Norvégiában és Finnországban - a kávé az emberek teljes antioxidáns-bevitelének körülbelül 64 százalékát teszi ki.
A megfelelő kávé kiválasztása
A maximális fog- és szájegészség érdekében alacsony savtartalmú kávéfajtákat válasszunk - a magas savtartalmú koffein ugyanis refluxot okozhat és károsíthatja a fog zománcát, s így kevésbé lesz ellenálló a baktériumokkal szemben.
Az egyes kávékat már kimondottan kezelik annak érdekében, hogy a szerves savakat eltávolítsák. A sötét, pörkölt kávékeverékek is kevesebb savat tartalmaznak, mint a könnyebb pörkölésűek.
Kutatások szerint a sötét kávékeverékek több antioxidánst tartalmaznak – ez pedig előnyös a száj és az egészségi állapot szempontjából.
A mérsékelt kávéfogyasztás összefüggésbe hozható bizonyos egészségügyi problémák alacsonyabb kockázatával - beleértve az Alzheimer-kórt, a májbetegséget, a hasnyálmirigy-gyulladást és a 2-es típusú cukorbetegséget.
Ahhoz, hogy valóban maximálisan kihasználhassuk az előnyeit, egész bab formában vásároljunk kávét és fogyasszuk feketén, cukor és tej nélkül. Édesítéshez inkább steviát alkalmazzunk.
A mérték fontos
A fenti tanulmányok nem azt sugallják, hogy a kávét mértéktelenül lehet inni. A jelentős mennyiség veszélyes lehet. Nemcsak ez az ital rendelkezik például antioxidánsokkal, ezért a mértékletes kávéivás mellett érdemes zöldségeket, gyümölcsöket, egészséges zsírokat – így olívaolajat – fogyasztani, melyek számos más értékes tápanyaggal is ellátják a szervezetet.
Fontos még, hogy a kávé is színezheti a fogakat. Vagyis, kávézás után mindig érdemes a szánkat jól kiöblíteni.
László Adrienn