2016. 08. 17. - 12:40

Számít a lisztérzékenységnél, mikor és hol születtél!

Számít a lisztérzékenységnél, mikor és hol születtél!

Megdöbbentő: az, hogy hol és mikor jött világra egy csecsemő, befolyásolhatja esélyét a lisztérzékenység kialakulására – állítja egy új tanulmány.

Ki hinné? Különös felfedezést tett egy új tanulmány.

Azok az emberek, akik érzékenyen reagálnak a gluténra, azaz lisztérzékenyek, nehezen emésztik meg az ilyen ételt. A glutén pedig számos gabonafélében, keményítőben megtalálható, beleértve a búzát, rozst és árpát, valamint számos feldolgozott élelmiszert.

A tanulmányhoz a kutatók közel 2 millió gyermek adatait elemezték, akik Svédországban születtek 1991 és 2009 között. Közülük mintegy 6600-at diagnosztizáltak lisztérzékenységgel még 15 éves koruk előtt.

A lisztérzékenyek nem ehetnek glutént

A lisztérzékenyek nem ehetnek glutént

Meghökkentő módon azonban kiderült, hogy a tavasszal, azaz március és május között-, a nyáron, vagyis június és augusztus között-, illetve ősszel, tehát szeptember és november közötti időszakban született gyermekeknél 10 százalékkal magasabb volt a probléma jelenléte, mint azoknál, akik a téli hónapokban látták meg a napvilágot, vagyis december és február között.

Az évszakkal összefüggő kockázat régiónként is változott – tették hozzá a kutatók. A Dél-Svédországban született csemeték ugyanis, ahol a napfény tavasszal és nyáron intenzív, magasabb rizikónak voltak kitéve, mint akik az északi területeken jöttek világra. Utóbbin a tavaszok hűvösebbek, a nyarak pedig rövidebbek.

A 2 év alatti gyerekek, akiknél lisztérzékenységet állapítottak meg, a jelek szerint nagyobb kockázatnak voltak kitéve, ha tavasszal születtek, míg akiket csak később diagnosztizáltak, azoknál a magasabb rizikó akkor mutatkozott meg, ha nyáron vagy ősszel látták meg a napvilágot – magyarázták a szerzők.

Sőt, az is kiderült, hogy a lisztérzékenység esélye nagyobb volt a lányoknál, mint a fiúknál. A meglepő felfedezésekről az Archives of Disease in Childhood szaklap számolt be.

S noha a tanulmány talált összefüggést az évszak, a születési régió és a lisztérzékenység között, ez persze még nem jelent ok-okozati kapcsolatot.

A lisztérzékenység több gyermeket érint, mint hinnénk

A lisztérzékenység több gyermeket érint, mint hinnénk

Fredinah Namatovu, az Umea Egyetem epidemiológiai- és közegészségügyi és klinikai orvostudományi osztályának munkatársa és kollégái több lehetséges magyarázatot kerestek az eredményekre.

„Az egyik feltevés szerint, amely a megnövekedett rizikót illeti a nyári, tavaszi babáknál jellemzőbb, hogy csak ősszel és télen ismertetik meg őket a gluténnel, abban az időben, amikor a szezonális vírusfertőzéseknek is potenciálisan ki vannak téve” – fogalmazott az egyik szerző.

A vírusfertőzések pedig okozhatnak változásokat a belekben, mely aztán a lisztérzékenység kifejlődéséhez vezethet.

Egy másik lehetőségként felmerül, hogy a D-vitamin alacsony szintje a terhes nőknél befolyásolhatja a csecsemő immunrendszerét. A napfény ezen vitamin szempontjából kulcsfontosságú.

Kapcsolódó cikk:

8 jel, hogy nem bírjuk a glutént!

Csak gondolni kell és tényleg hatásos?

Ne edd! De mégis, mi a különbség?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.