Számít a lisztérzékenységnél, mikor és hol születtél!
Megdöbbentő: az, hogy hol és mikor jött világra egy csecsemő, befolyásolhatja esélyét a lisztérzékenység kialakulására – állítja egy új tanulmány.
Ki hinné? Különös felfedezést tett egy új tanulmány.
Azok az emberek, akik érzékenyen reagálnak a gluténra, azaz lisztérzékenyek, nehezen emésztik meg az ilyen ételt. A glutén pedig számos gabonafélében, keményítőben megtalálható, beleértve a búzát, rozst és árpát, valamint számos feldolgozott élelmiszert.
A tanulmányhoz a kutatók közel 2 millió gyermek adatait elemezték, akik Svédországban születtek 1991 és 2009 között. Közülük mintegy 6600-at diagnosztizáltak lisztérzékenységgel még 15 éves koruk előtt.
A lisztérzékenyek nem ehetnek glutént
Meghökkentő módon azonban kiderült, hogy a tavasszal, azaz március és május között-, a nyáron, vagyis június és augusztus között-, illetve ősszel, tehát szeptember és november közötti időszakban született gyermekeknél 10 százalékkal magasabb volt a probléma jelenléte, mint azoknál, akik a téli hónapokban látták meg a napvilágot, vagyis december és február között.
Az évszakkal összefüggő kockázat régiónként is változott – tették hozzá a kutatók. A Dél-Svédországban született csemeték ugyanis, ahol a napfény tavasszal és nyáron intenzív, magasabb rizikónak voltak kitéve, mint akik az északi területeken jöttek világra. Utóbbin a tavaszok hűvösebbek, a nyarak pedig rövidebbek.
A 2 év alatti gyerekek, akiknél lisztérzékenységet állapítottak meg, a jelek szerint nagyobb kockázatnak voltak kitéve, ha tavasszal születtek, míg akiket csak később diagnosztizáltak, azoknál a magasabb rizikó akkor mutatkozott meg, ha nyáron vagy ősszel látták meg a napvilágot – magyarázták a szerzők.
Sőt, az is kiderült, hogy a lisztérzékenység esélye nagyobb volt a lányoknál, mint a fiúknál. A meglepő felfedezésekről az Archives of Disease in Childhood szaklap számolt be.
S noha a tanulmány talált összefüggést az évszak, a születési régió és a lisztérzékenység között, ez persze még nem jelent ok-okozati kapcsolatot.
A lisztérzékenység több gyermeket érint, mint hinnénk
Fredinah Namatovu, az Umea Egyetem epidemiológiai- és közegészségügyi és klinikai orvostudományi osztályának munkatársa és kollégái több lehetséges magyarázatot kerestek az eredményekre.
„Az egyik feltevés szerint, amely a megnövekedett rizikót illeti a nyári, tavaszi babáknál jellemzőbb, hogy csak ősszel és télen ismertetik meg őket a gluténnel, abban az időben, amikor a szezonális vírusfertőzéseknek is potenciálisan ki vannak téve” – fogalmazott az egyik szerző.
A vírusfertőzések pedig okozhatnak változásokat a belekben, mely aztán a lisztérzékenység kifejlődéséhez vezethet.
Egy másik lehetőségként felmerül, hogy a D-vitamin alacsony szintje a terhes nőknél befolyásolhatja a csecsemő immunrendszerét. A napfény ezen vitamin szempontjából kulcsfontosságú.
Kapcsolódó cikk:
8 jel, hogy nem bírjuk a glutént!
Csak gondolni kell és tényleg hatásos?
Ne edd! De mégis, mi a különbség?
B.A.