Ne edd! – De mégis, mi a különbség?!
Régóta téma, hogy vajon mit kenjünk a kenyérre: a vaj vagy a margarin jobb választás? Egyáltalán mi a különbség a telített és telítetlen zsírsavak között? A helyzet az, hogy ezt nagyon sokan nem tudják.
A vásárlók többsége zavarban van, amikor döntenie kell: melyiket vásárolja meg a kenhető finomságok közül – ez derült ki egy új kutatásból, amelyet az Unilever Flora márkája végzett el.
A One Poll által végigvitt kutatás szerint a fogyasztók nem észlelnek jelentős különbséget a kenyérre kenhető krémek és margarinok között, abból a szempontból, hogyan készülnek ezek és mit tartalmaznak. Akkor sem, ha a margarin a brit boltok polcain például már nem is található meg.
A vásárlók jó része nem tudja, milyen különbséget kéne éreznie
A vásárlók közel fele tévesen kategorizálja az egészséges, telítetlen zsírsavas élelmiszereket, mint amilyen például a Flora: régi vágású margarinnak tartják azokat. Az emberek 60 százaléka nem is tudja, mi a különbség a telített és telítetlen zsírsavak között, s a többség úgy gondolja, hogy a vaj előnyösebb az egészségre nézve, mint a kenhető krémek.
A valóságban a margarinnak 80 százalékos zsírtartalmúnak kell lennie, vagy még többnek. Az ekkora zsírtartalommal rendelkező termékek pedig már nincsenek jelen a piacon.
A krémeket másképp készítik, egyszerű, valós és ízletes összetevőkkel, melyeket a konyhaszekrényünkben is megtalálunk, beleértve a magvakat és a növényi olajokat. A Florában például lenmag, repce és lenmag található.
Sokan szeretik az egyszerű vajas pirítóst
A tudósok régóta azt ajánlják, csökkentsük a telített zsírsav bevitelét és helyettesítsük telítetlen zsírokkal őket, így azokkal, amelyek a kenhető krémekben találhatók.
James Brennan, az Unilever marketingmenedzsere elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a vásárlók jó részét kifejezetten zavarba ejtik az egymásnak ellentmondó tudományos javaslatok.
A cég több mint 12 millió fontot fektetett abba, hogy a mai családok tisztább képet kapjanak arról, honnan is jön az étel, amelyet megesznek, miből áll, hogyan készül, s mára az egészséges telítetlen zsírokat tartalmazó termékek jobban beazonosíthatóak a fogyasztók számára.
B.A.