2023. 09. 05. - 09:25

Nő a visszér esélye, ha valaki magas?

Nő a visszér esélye, ha valaki magas?

A magasságunk számos betegség kockázatát befolyásolja. A visszér is érinti azokat, akiket magasabb termettel áldott meg az ég – mutatott rá egy tanulmány.

Akár magas, akár alacsony egy ember, a magassága növeli a különböző betegségek kockázatát – derült ki egy, a PLOS Genetics szaklapban közölt tanulmányból.
 
A magasság számos gyakori állapothoz társítható, szívbetegségtől a rákig. A tudósok azonban küzdöttek azzal a kérdéssel, vajon a magas vagy az alacsony termet veszélyztet-e minket, vagy a magasságot befolyásoló tényezők - például a táplálkozás és a társadalmi-gazdasági állapot – okolhatók-e valójában.
 
Az új tanulmányban a kutatók arra törekedtek, hogy ezen zavaró tényezőket eltávolítsák, azzal, hogy külön vizsgálják a különböző betegségek és az egyén tényleges magassága közötti-, valamint a genetikai adottságai alapján előre jelzett magasságával való összefüggéseket.
 
Nő a visszér esélye, ha valaki magas?
Nő a visszér esélye, ha valaki magas?
 
A csapat a VA Million Veteran Program adatait használta, amely több mint 200 ezer fehérbőrű felnőtttől és több mint 50 ezer feketebőrű felnőtttől származó genetikai és egészségügyi információkat tartalmazott.
 
Az eredmények megerősítették a korábbi megállapításokat: eszerint a magassággal nő a pitvarfibrilláció és a visszér magasabb kockázata, de csökken a szívkoszorúér-betegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint esélye.
 
A tanulmány új összefüggéseket is feltárt a nagyobb testmagasság és a perifériás neuropátia magasabb kockázata között, amelyet a végtagok idegeinek károsodása, valamint a bőr- és csontfertőzések, például a lábszár- és lábfekélyek okoznak.
 
A tanulmány összesen több mint 1000 körülményt és tulajdonságot vizsgált, így ez az eddigi legnagyobb, magasság és betegség összefüggését feltáró vizsgálat.
 
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a testmagasság korábban fel nem ismert kockázati tényezője lehet számos gyakori állapotnak a felnőtteknél. Megjegyezték azonban, hogy több tanulmányra van szükség ezen összefüggések tisztázásához és a jövőbeni tanulmányok esetében előnyös lenne egy nagyobb, változatosabb nemzetközi populáció bevonása.
 
„A VA Million Veteran Programban alkalmazott genetikai módszerekkel bizonyítékot találtunk arra, hogy a felnőttkori testmagasság több mint 100 klinikai tulajdonságra hatással lehet, beleértve számos rossz eredménnyel és életminőséggel összefüggő állapotot – perifériás neuropátia, alsó végtagi fekélyek és krónikus vénás elégtelenség. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a testmagasság fel nem ismert, nem módosítható kockázati tényezője lehet számos gyakori állapotnak felnőtteknél” – mondta el Sridharan Raghavan, az amerikai Rocky Mountain Regional VA Medical Center munkatársa, a tanulmány vezetője.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.