Lime, limetta, vagy egyszerűen zöldcitrom

A rutafélék családjába tartozó lime Délkelet-Ázsiából, Indiából származik, a trópusi és szubtrópusi területeken sokfelé termesztett faféle, de ma már minden hasonló, megfelelő, vagyis nedves, trópusi éghajlatú területen termesztik. Európába a hazatérő keresztes lovagok hozták a XII-XIII. században.
Citromhoz hasonló tojásdad alakú gyümölcs. Színe nem jelent egyet az éretlenséggel. A citrom kicsi, kerek és zöld testvérének vékony a héja és világos zöld gyümölcshúsa van, mag nélkül. A gyümölcshús nagyon lédús, illatos és aromás. A limettát a citromhoz hasonlóan lehet felhasználni, de íze a citrom savanyú ízénél jóval karakteresebb. Fehér virágai csoportokban nőnek, apró levelei vannak, vesszői sűrűn tövisesek.
Termése 4-5 cm átmérőjű. Viszonylag alacsony, gondozás, metszés nélkül csak cserje méretűvé fejlődő növény. Egész évben virágzik, így gyakorlatilag egész évben szüretelhető róla termés, de a legjobb minőségűnek a májusi termést tartják.
A lime a citrom kicsi, kerek és zöld testvére
Könnyen romlik, a héja igen könnyen megbarnul és hamar elkezd kiszáradni. A gyümölcsöt felhasználásig érdemes hűtőben tárolni, de egy 7-10 nap alatt mindenképpen fel kell használni. Hűtött tárolására legoptimálisabb a 8 °C körüli hőmérséklet. Felhasználás előtt ajánlatos szobahőmérsékleten pár napig érlelni, így lédúsabb lesz.
Energiatartalma alacsony. Mint tisztességes citrusféle, természetesen valóságos C-vitamin bomba, ezen kívül kalciumot, foszfort és káliumot is találunk benne. Frissítő, élénkítő hatású. Savhiány esetén segíti az emésztést. Jó fejfájásra, köhögés ellen, torokgyulladásra, reumára. Nyugtatólag hat az idegrendszerre.
A lime-nak mind a cukor-, mind savtartalma nagyobb a közönséges citroménál, de vannak citromsavban szegény változatai is, ezeket Egyiptomban és más trópusi országokban termesztik. Héjából olajat préselnek kozmetikumokhoz és rovarcsípések ellen.
Koktélokhoz a zöldcitrom az egyik alapelem. Nemcsak mert karikára vágva vagy gerezdekre szedve jól néz ki a pohárban és kitűnően mutat pohár szélére csiptetve, hanem mert savanykássága szinte minden italhoz passzol. Könnyebben kifacsarható a leve, ha nem keresztben, hanem hosszában vágjuk félbe. Mint minden citrusfélét, ezt is nagyon alaposan meg kell mosni, különösen, ha a héját is fel szeretnénk használni.
A lime C-vitamin bomba, ezen kívül kalciumot, foszfort és káliumot is tartalmaz
Ha gyümölcsöt választunk, jó tudni, hogy a kellően érett lime egyenletesen világoszöld színezetű, enyhén sárgás, fénylő, héja hibátlan, maga a gyümölcs pedig tömör.
Túlérett állapotban a héja sárga, ráncos vagy fonnyadt, ilyenkor nem szabad megvenni, mert a gyümölcshúsa keserű. Ha éretlen, akkor a héja sötétzöld, fonnyadt, a gyümölcshúsa zöldtől zöldes fehérig terjed és maróan savanyú. Az utóérésre nem számíthatunk, ez egyébként egyik citrusfélére sem jellemző. A leve lefagyasztható, a héját le lehet reszelni.
A lime-ot nem kell bizalmatlanul méregetni, ki kell próbálni bátran. Lehet annyira bevállik, hogy a közönséges citromot kiszorítja a konyhából.
A lime leve különösen kiemeli a csípős étkek ízét, megbolondíthat más gyümölcsöket, ízletessé varázsolja a salátákat. Szinte bárhol lehet kapni az év bármely évszakában.
Együk, igyuk, vagy használjuk csak egyszerűen dekorációnak!
Szűcs Sándor mesterszakács
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság