Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?
A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a gluténmentesség? Ki az, akinek biztosan követnie kell az étrendet?
Napjainkban igen sok az allergiás ember – egy részük a glutént nem bírja, azt a fehérjét, amely az árpában, rozsban, búzában található meg. Számos termékben van glutén, így a tésztafélékben, a kenyérben.
Mindenki, aki allergiás rá, jobban teszi, ha gluténmentes étrendet követ. Ki az viszont, akinek biztosan emellett kell döntenie?
A lisztérzékenységben szenvedők mindenképpen kerüljék a glutént – szervezetük ugyanis még nagyon keveset sem tolerál belőle. Ezeknél az embereknél a glutén immunreakciót vált ki: antitestek szabadulnak fel, hogy megszabaduljon a gluténtól a belekben az emésztés és az étel felszívódása során.
A gluténérzékenységben szenvedők nem fogyaszthatnak búza, rozs és árpa terméket
Van azonban nem lisztérzékenység-szerű gluténérzékenység is. Az NCGS (non-celiac gluten sensitivity) valós dolog: a betegség autoimmun, genetikailag fogékonnyá tevő állapot. A betegségben szenvedpk nem fogyaszthatnak glutént tartalmazó élelmiszert.
Ha mégis megteszik, az immunrendszer azzal válaszol, hogy károsítja a bél belső oldalát. A gyulladásból adódóan a tápanyagok felszívódása is zavart szenved, s más megbetegedésekhez vezethet.
Ezesetben nincs genetikai hajlamosító tényező a glutén-érzékenységre, az illető mégis a lisztérzékenység tüneteitől szenved, antitest-termelődés nélkül.
A tünetekről a beteg számol be.
Honnan tudhatjuk, hogy nem lisztérzékenységből eredő gluténérzékenységünk van?
A páciens maga is rájöhet a dologra, ha glutén fogyasztása után hasi fájdalmat, hányingert, székrekedést, hasmenést, hányást, fejfájást és kimerültséget tapasztal, valamint kiütéseket.
Ha a tünetek jelen vannak, szövettani diagnózist lehet végeztetni, ellenőrizve a bélsejtekben az antitestek jelenlétét.
Szigorú étrenddel megszabadulhatunk a gluténérzékenység tüneteitől
A gluténmentes étrendből a búza, árpa és rozs, valamint bármi, amelyben lehet belőlük, ki van zárva.
A glutén intolerancia vagy gluténérzékenység autoimmun enteropátia, melyben a szervezet a glutént fenyegetésként érzékeli, s antitesteket szabadít fel, hogy harcoljanak ellene. Ez eredményezi a gyulladást a bél belső oldalán.
Amikor a gluténérzékeny emberek glutént fogyasztanak, hasi fájdalmat, hasmenést, kiütést, fejfjást, szédülést, viszketést, ekcémát is tapasztalhatnak. Ha a gluténérzékeny továbbra is glutént eszik, megvan az esélye annak, hogy a gyulladt vékonybélben egyéb, mikrotápanyag-hiány alakul ki, a rossz felszívódásnak köszönhetően.
A gluténmentes diéta segít kiüríteni ezt a fehérjét a szervezetből és gyógyítja a vékonybelet a károsodást követően, valamint visszafordítja a tüneteket. A károsodás súlyosságától függően a gyógyulási időszak napokig vagy hónapokig tarthat. Minél szigorúbb a gluténmentes táplálkozás, annál hamarabb következik be a gyógyulás.
Kapcsolódó cikk:
Valóban olyan ártalmas a glutén?
A túl kevés glutén is veszéllyel jár
B.A.