Frissebb agy glutén nélkül?
A gluténnal kapcsolatban már számos kutatás zajlott le, melyből kiderült, hogy a gluténmentes diéták sok bélrendszeri problémára jelentenek megoldást. Ám most a glutén elhagyásának újabb jótékony hatásait fedezték fel a kutatók.
A lisztérzékenység (videó forrása: www.youtube.com)
A gluténérzékenységet, azaz a cöliákiát már egy előző cikkünkben bemutattuk. A legfrissebb kutatások azonban egy egészen új tulajdonságát fedezték fel a gluténnak.
A kutatás Ausztráliában zajlott, melynek során két csoportra osztották a kísérleti személyeket, akik 12 hónapon keresztül, azaz egy éven át követték a gluténmentes étrendet - mellőzve minden gluténtartalmú élelmiszert. A két csoportot a diagnosztizált lisztérzékenységben szenvedők és a lisztérzékenységben nem szenvedők alkották.
Az összes gabonaféle tartalmaz glutént vagy szennyezett azzal
A kutatók a kísérlet végén arra a következtetésre jutottak, hogy a kezeletlen gluténérzékenység fennállása esetén bekövetkező "agyi köd" - melyet főként memóriazavar okoz - jelentősen csökkent a lisztérzékenységgel diagnosztizáltak körében. A betegségben nem szenvedő csoportban elenyésző volt az agyi funkciók javulása, bár alacsony százalékban megfigyelhető volt.
A kutatás eredményeképpen a kutatók megállapították, hogy nem maga a glutén felelős az agyi zavarokért, hanem a gluténérzékenység következtében fennálló krónikus bélgyulladás áll közvetlen kapcsolatban van az agyi működéssel.
(SJ)