2024. 06. 17. - 09:40

Ez milyen demencia? – Megmondja a szemmozgásokat figyelő mesterséges intelligencia

Ez milyen demencia? – Megmondja a szemmozgásokat figyelő mesterséges intelligencia

Szemmozgások elemzésével különböztet meg demencia betegségeket egy újonnan kifejlesztett, mesterséges intelligencia-alapú diagnosztikai eszköz.

Egy mesterséges intelligencia-alapú diagnosztikai eszköz a szemmozgások elemzésével különböztet meg egymástól demencia-betegségeket.
 
A szemmozgások nemcsak a látászavart tükrözhetik - a kognitív feldolgozást és a napi tevékenységek széles körét is befolyásolhatják.
 
Emiatt kritikus fontosságú jobban megérteni, hogyan érzékelik a demenciában szenvedő betegek vizuálisan a való világot – így mérsékelni lehetne a csökkent látási figyelem életminőségre gyakorolt, meglehetősen ​​széleskörű hatását.
 
A megváltozott szemmozgás jelentősége
 
Ez azonban még nem minden. A hasonló klinikai megnyilvánulásokkal rendelkező demencia altípusok megkülönböztetéséhez a megváltozott szemmozgás betegség-specifikus mintáinak azonosítása viselkedési biomarkereket biztosít. Olvasd el: Alzheimer és demencia - Találkozás nélkül is azonosíthatja a mesterséges intelligencia?
 
Ez milyen demencia? – Megmondja a szemmozgásokat figyelő mesterséges intelligencia
Ez milyen demencia? – Megmondja a szemmozgásokat figyelő mesterséges intelligencia
 
A korábbi tanulmányok strukturált feladatokat vagy korlátozott ingereket alkalmaztak, amelyek korlátozták a betekintést abba, hogyan változnak a szemmozgások a különböző demenciák tekintetében a mindennapi életben.
 
Egy, a Frontiers in Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók spontán nézési viselkedést gyűjtöttek össze az ingerek meglehetősen nagy halmazát illetően.
 
Összesen 200 képet összetett naturalisztikus jelenetekről - ezek 1533 objektumot tartalmaznak, s azok szemantikai jellemzőire, például arcokra, érzelmekre, szövegekre és ember alkotta tárgyakra vonatkozó megjegyzésekkel együtt - Alzheimer-kórban (AD) és Lewy-testes demenciában (DLB) szenvedő páciensektől. Ezek számítanak a késői kifejlődésű neurodegeneratív demencia két leggyakoribb altípusának.
 
A számítógépes vizuális figyelemmodell segítségével végzett átfogó jellemzés révén a csapat először mutatott betegség-specifikus megváltozott szemmozgásmintákat, válaszul összetett jelenetekre az AD és DLB betegeknél.
 
Ezeket a megváltozott mintákat használták fel egy mesterséges intelligencia alapú szűrőeszköz kifejlesztésére, amely képes megbízhatóan azonosítani és megkülönböztetni a demencia e két formájával rendelkező pácienseket.
 
A gép modell segíthetnek megérteni a nézési viselkedést
 
Az eredmények segíthetnek megérteni a demenciában szenvedő betegek nézési viselkedését a valós világban, hogy mérsékeljék a csökkent látási figyelem mindennapi tevékenységeikre gyakorolt, széleskörű hatását.
 
Ezen túlmenően, az itt javasolt nyelv- és utasításmentes módszer az ún. szabadnézési magatartások objektív jellemzésére támogathatja a demencia altípusok szűrését és megkülönböztetését.
 
Mindez nagyban megkönnyíti a demencia kutatását globális szinten - különböző nyelvű vagy kognitív károsodásokkal rendelkező, különböző populációk bevonásával, amelyek befolyásolhatják a feladat utasításainak megértését.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.