Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?
A nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítő befolyásolhatja, miként reagál a szervezet a cukorra – s növelheti a diabétesz kialakulásának az esélyét, derült ki egy tanulmányból.
Egy új, ausztrál tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítők növelhetik a cukorbetegség kockázatát.
Sőt, alátámasztotta a feltevést, miszerint csökkenthetik a szervezet vércukorszint kontrollálásának képességét – ha sokat eszünk belőlük, az befolyásolja, miként reagál a cukorra a test.
Aki diétázik, gyakran használ mesterséges édesítőszereket
Richard Young, az Adelaide-i egyetem egészségügyi iskolájának professzora elmondta, hogy a nagy mennyiségben történő mesterséges édesítő-fogyasztás túlzott kiemelkedésekhez vezethet az ember vércukorszintjében egy-egy étkezést követően, amely idővel a 2-es típusú cukorbetegség „előszobájába” sodorhatja őket.
Mindez a lisszaboni, éves diabétesz konferencián hangzott el.
A tanulmány maga kisméretűnek számít, összesen 27 ember vett részt benne és 2 hétig tartott – tehát további kutatásokra is szükség lenne.
Ugyanakkor a tanulmány valóban érdekes kérdést vet fel.
Dr.Roubert Courgi, a Bay Shore-i Southside kórház endokrinológusa felhívta a figyelmet, hogy a kutatók rámutattak e kisméretű tanulmánnyal, hogy a glükóz, vagyis a vércukor válasza gátolt azoknál, akik sok édesítőszerrel élnek.
A mesterséges édesítőszerek közelebb vihetnek a cukorbetegséghez?
A tanulmány keretein belül 27, egészséges, véletlenszerűen kiválasztott embert kértek meg, hogy fogyasszanak kapszulákat, melyek egyrészt mesterséges édesítőt tartalmaznak – szukralózt vagy aceszulfám-K-t -, másrészt placebók voltak.
Napi háromszor fogyasztották őket, étkezés előtt, 2 héten át. A mesterséges édesítő-mennyiség egyenlő volt azzal, mintha napi több édesítőszeres italt ittak volna meg.
A végeredmény kimutatta, hogy azoknak, akik az édesítőszeres kapszulákat kapták, megváltozott szervezetük reakciója a cukorra, míg a plecebósoknál nem történt semmi.
Kapcsolódó cikk:
Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat?
Diabétesz-veszély: nem jó két baba közt sokat hízni
B.A.