Étrendünkkel befolyásoljuk a baktériumainkat
Az, amit megeszünk, vagy éppen nem fogyasztunk, meghatározza az emésztőrendszerünkben levő baktériumok összetételét.
Nagymértékben befolyásolja étrendünk, milyen „baktérium-mix” alakul ki az emésztőrendszerünkben. A belekben többezer mikrobiális faj él, melyek segítenek az embernek a rostok megemésztésében, vitaminok és egyéb molekulák termelésében.
Az immunrendszer megerősítéséhez is hozzájárulnak – s megvédenek a potenciálisan ártalmas baktériumok ellen – mutattak rá a Stanford Egyetem Egészségügyi Iskolájának kutatói.
A gazdálkodás kezdete 15 ezer évvel ezelőtt már drámaian megváltoztatta az emberek étrendjét – hívták fel a figyelmet. Az elmúlt 100 esztendőben azonban hihetetlenül elterjedt az ülő életmód, valamint az is, hogy kevesebb rostban gazdag, teljes gabonát eszünk, zöldséget és gyümölcsöt.
Egy mai, viszonylag rostdús étel - amit eszünk, befolyásolja baktériumaink összetételét
Az antibiotikumok, a császármetszés elterjedése és egyéb életmódbeli változások ugyancsak megváltoztatták a mikrobák összetételét az emésztőrendszerben. Ahhoz, hogy lássák, miként befolyásolta a mikrobiális sokféleséget ez a haladás, a kutatók bélmikróbák szezonális változásait figyelték meg a tanzániai Hadzában – ez ugyanis a világon az utolsó hely, ahol hagyományosan gyűjtögető-vadászó életmódot élnek az emberek.
Vagyis legfőképpen a húsra, bogyókra, egy baobab nevű gyümölcsre, gumókra és mézre hagyatkoznak.
Kiderült, hogy az emésztőrendszerükben levő baktériumok jelentősen eltérnek azokétól, akik városokban laknak,az iparosodott országokban.
„Az a 100-200 ember, aki itt él, ragaszkodik életmódjához, ám egy-két évszázad alatt valószínűleg elhagyja azt – talán hamarabb is. Van, aki már most használ mobiltelefont – mondta el Justin Sonnenburg, a tanulmány vezetője sajtóközleményében. – Mielőtt bezárulna ez a lehetőség, szerettük volna megtudni, milyen is a ma már eltűnőben levő mikrobióta” – fogalmazott.
Az őslakosoktól vett székletminták alapján megállapítható volt az is, hogy a mikróbák keveréke a szezonnal és az étrendjükkel változott.
Őseink még gyűjtögettek - sokkal több rostot fogyasztottak, mint mi
Az a jelentős változás, amely az emberek étrendjében az elmúlt 10 ezer évben bekövetkezett, megmagyarázhatja az emésztőrendszer változatosságának elveszítését – sugallja a tanulmány.
Sonnenburg hozzátette, hogy a még élő, vadászó-gyűjtögető populációk a legelérhetőbb módja annak, hogy belelássunk az ember őseinek életmódjába a mai, iparosodott világban.
„Saját mikrobiotáink jelentősen változhatnak akár napról-napra, sőt akár óráról órára is, reakcióképpen arra, amit megettünk. A mikróbáknak nagyon jónak kell lenniük a rostok megemésztésében – a vadászó-gyűjtögető populációkban naponta átlagosan 100 vagy ennél is több gramm rostot ettek az emberek, míg mi nagyjából napi 15 grammot fogyasztunk” – hangsúlyozta a szakember.
A tanulmány a Science szaklapban jelent meg.
Kapcsolódó cikk:
Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?
A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat
Alacsonyabbak a nem valódi tejet ivó gyerekek?
B.A.